Jak zrobić tartę z figami?
Tarta to sztandarowe danie kuchni francuskiej, istnieją różne jej wersje. My podpowiadamy jak zrobić tartę z figami.

Tarta swoją popularność zawdzięcza między innymi łatwości w przyrządzeniu jak i możliwościom nadzienia. Możemy spotkać tarty z owocami jak i warzywami, na ostro jak i na słodko, każda jedna smakować będzie rewelacyjnie, jeśli będziemy trzymać się paru prostych zasad.
Świetnym i oryginalnym wyborem może być tarta z figami, jej efektowny wygląd na pewno zrobi wrażenie na naszych bliskich.
Polecamy też: Robimy pyszne tarty na słodko.
Ciasto
Kluczową kwestią przy robieniu tarty jest ciasto. Musimy pamiętać, że niezwykle ważna przy jego wyrabianiu jest szybkość. Poniższe proporcje dotyczą formy o średnicy około 30 cm.
Potrzebujemy 250g mąki , 125g masła pokrojonego w drobną kostkę, 100g cukru pudru, 1 jajko, szczyptę soli i skórki startej z połowy pomarańczy a także 4 łyżeczki zimnego mleka.
Masło łączymy z misce z przesianą mąką, dodajemy cukier, roztrzepane jajko z mlekiem lub wodą. Zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzonym ciastem wykładamy wysmarowaną masłem formę i przygotowujemy się do pieczenia.
Istnieją trzy sposoby pieczenia tarty: możemy upiec ciasto już z wyłożonym na niego nadzieniem albo najpierw upiec sam spód, który dopiero potem wypełniamy nadzieniem. Trzeci sposób łączy się z zastosowaniem suchej fasoli – wykładamy formę ciastem, na ciasto kładziemy pergamin na który wysypujemy fasolę, która obciąży trochę ciasto. Dzięki temu nie wyrośnie ono za bardzo. Pod koniec pieczenia tarty zdejmujemy pergamin z fasolą, a następnie dopiekamy całość już wypełnioną nadzieniem.
Zobacz też: Jak zrobić tartę z jagodami?
Nadzienie
Tarta jest niczym bez nadzienia, w naszym przypadku może ono być mniej lub bardziej słodkie, możemy użyć na przykład masy migdałowej lub zrobić masę z serka ricotta.
W tym drugim przypadku potrzebujemy około 500 gram ricotty, 2 jaja, łyżkę mąki ziemniaczanej, 125 gram cukru oraz laskę wanilii tudzież esencja z tej ostatniej.
Ubijamy jaja z cukrem, dodajemy mąkę i wanilię, na końcu ricottę. Masą wykładamy spód tarty.
Wkładamy do piekarnik nagrzanego do ok. 180 stopni, pieczemy w granicach 40 minut. Jeżeli najpierw wypiekamy spód pamiętajmy o podzieleniu tego czasu – najpierw pieczemy ciasto około 20 minut, po czym dodajemy nadzienie i dopiekamy.
Żeby owoce się za bardzo nie przypiekły, możemy jej dodać na perę minut przed zakończeniem pieczenia, jak już zetnie się masa serowa.
Zobacz także: Co trzeba wiedzieć o słonych tartach?