Rada 1
Zanim kupisz kapustę kiszoną, spróbuj jak smakuje (staraj się wybierać taką, która nie jest zbyt kwaśna).
Rada 2
Jeśli trafiła ci się kwaśna kapusta kiszona, odciśnij ją dokładnie z soku, podgotuj przez jakieś 20 minut, a potem zmień wodę (odlej ją z garnka). Wody lej tylko tyle, by przykryć wierzch kapusty.
Polecamy: Czy wiesz, jak zrobić kapustę duszoną na winie?
Rada 3
Na kilogram kapusty wystarczy 3 dkg grzybów. Włóż je dopiero do „drugiej wody”. Najpierw w całości, a gdy będą miękkie – wyjmij, pokrój na paski i wrzuć z powrotem do garnka z kapustą.
Rada 4
To co sprawi, że twoja kapusta z grzybami będzie miała delikatniejszy smak to… zasmażka.
Na dużej ilości masła ( 1/3 kostki) podsmaż jedną, dużą cebulę, a następnie dodaj łyżkę mąki. Mieszając masło, dolewaj powoli wodę spod gotującej się kapusty. Uważaj, by nie zrobiły się grudy. Jeśli się zrobią, spróbuj je rozbić trzepaczką lub po prostu twisterem/blenderem.
Rada 5
Dodaj zasmażkę do kapusty (gdy zmięknie), posól i zagotuj.