Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 5 dag masła lub margaryny
- 1/2 szklanki wody
- 10 dag mąki
- 2-3 jajka
Na nadzienie:
- 2 szklanki mleka
- gotowy krem karpatkowy w proszku
- 10 dag masła
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na roladę ptysiową z kremem karpatkowym! Ten niezwykle efektowny wypiek idealnie pasuje na bożonarodzeniowy stół, ale świetnie sprawdzi się także na Wielkanoc lub jako element komunijnego menu!
- Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wodę zagotuj z masłem.
- Dodaj mąkę i mieszaj, aż ciasto utworzy zwartą, lśniącą kulę.
- Wystudź.
Rolada waflowa z bananem - przepis
- Masę zmiksuj, dodając partiami jajka i mieszając aż do połączenia.
- Przełóż do szprycy i wyciśnij na papier 10-12 wałeczków ciasta o długości foremki do keksu.
- Ciasto piecz przez 15 minut w 220 stopniach, aż rurki staną się złociste. Nie otwieraj piekarnika, bo ciasto może nie urosnąć.
- Zagotuj mleko i przygotuj krem karpatkowy według przepisu na opakowaniu.
- Wystudź, zmiksuj z miękkim masłem.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
Rolada z brzoskwiniami - przepis
- Na dnie i bokach formy ułóż 3/4 rurek z ciasta.
- Na nie wyłóż krem karpatkowy i zakryj pozostałymi rurkami.
- Całość lekko dociśnij i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Lekko schłodzoną roladę wyjmij z blaszki i oprósz cukrem. Możesz udekorować ją owocami.