Składniki na 4 porcje kaczki:
- kaczka o wadze ok. 2 kg
- 800 g ziemniaków
- 4 małe jabłka
- garść suszonej żurawiny
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka miodu
- pieprz
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)
1
z
4
fot. Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl
Kaczka pieczona - przepis Ani Starmach, krok 1
Dzień przed planowanym posiłkiem natrzyj kaczkę tymiankiem, solą i drobno posiekanym czosnkiem (również wewnątrz).
2
z
4
fot. Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl
Kaczka pieczona - przepis Ani Starmach, krok 2
Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, wymieszaj z łyżką miodu i żurawiną. Tak przygotowanym farszem napełnij wnętrze kaczki.
3
z
4
fot. Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl
Kaczka pieczona - przepis Ani Starmach, krok 3
Kaczkę połóż na kratce nad głęboką blachą i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na godzinę i 30 minut. Co kwadrans polewaj kaczkę wytapiającym się z niej tłuszczem.
4
z
4
fot. Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl
Kaczka pieczona - przepis Ani Starmach, krok 4
Ziemniaki pokrój w ćwiartki lub w ósemki, jeśli są duże. Z głębokiej blachy, która znajdowała się pod kaczką, odlej wytopiony tłuszcz. Umieść na niej ziemniaki i kaczkę. Piecz przez kolejną godzinę.
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)