Słodko-ostre żeberka z grilla - przepis

Żeberka z grilla fot. Fotolia
Jeśli chcesz, by żeberka szybciej się upiekły, podduś je ok. 15 minut na małym ogniu. Potem podpiecz na grillu.
/ 31.05.2013 10:40
Żeberka z grilla fot. Fotolia

Przygotowanie ok. 15 min * 1 porcja – 510 kcal

Składniki na 4 porcje żeberek z grilla:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • mielona ostra papryka
  • mielony imbir
  • pół cytryny
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania żeberek z grilla:


  1. Żeberka opłucz, osusz, podziel na 4 porcje.
  2. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z miodem, posiekaną cebulą, sokiem z cytryny i 2 łyżkami oleju. Dodaj po pół łyżeczki papryki i imbiru, oraz sól i pieprz wymieszaj.
  3. Marynatą posmaruj żeberka, odstaw je na 2–3 godziny w chłodne miejsce.
  4. Przed pieczeniem z mięsa zdejmij marynatę. Żeberka połóż na ruszcie i piecz po ok. 15 minut z każdej strony.

Redakcja poleca

REKLAMA