Składniki:
- 1,3 kg żeberek
- 3 łyżki musztardy ziarnistej
- 2 łyżki mieszanki posiekanych ziół (natka, koperek, majeranek)
- łyżka płynnego miodu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka vegety
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Musztardę utrzyj z miodem, vegetą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryką oraz odrobiną soli i pieprzu. Ucierając, dodawaj po łyżce oleju. Kiedy powstanie bejca o konsystencji przypominającej majonez, domieszaj posiekane zioła.
- Żeberka opłucz, osusz, podziel na porcje. Posmaruj bejcą, przykryj i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Następnego dnia żeberka ułóż na kratce grillowej z piekarnika i piecz około 35 minut w temperaturze 175 stopni.
- Gotowe żeberka podawaj z frytkami oraz bukietem surówek, np. z kapusty lub sałaty lodowej z dodatkiem pomidorów, kukurydzy z puszki i ogórków oraz sosu majonezowego lub czosnkowego.