Ryby z grilla

Aby urozmaicić nasze mięsne grillowe menu, możemy dodać do niego ryby. Przedstawiamy smakowite przepisy na grillowane ryby: pstrąg z cytryną, grillowany łosoś, pieczony sandacz.

Aby urozmaicić nasze mięsne grillowe menu, możemy dodać do niego ryby. Ryby na grillu przyrządza się błyskawicznie, właściwie wystarczy świeża ryba i gorący ruszt, a danie jest już gotowe.

Ryby z grilla są niezwykle aromatyczne, lekkie i pyszne. Grillować można praktycznie każdą rybę, ale najsmaczniejsze z grilla są pstrąg, łosoś, węgorz, sum, sandacz, dorsz, flądra. Najlepsze są oczywiście ryby świeże, ale na taką, wyciągniętą prosto z wody i wrzuconą na ruszt, mogą sobie pozwolić jedynie wędkarze. My musimy zadowolić się tymi ze sklepowej półki. Pamiętajcie jednak, że na grilla bardziej nadają się ryby chłodzone a nie głęboko mrożone. Każdą rybę dobrze jest przyprawić sokiem z cytryny lub białym wytrawnym winem, dzięki czemu zyska wyrazisty smak i nie rozpadnie się podczas pieczenia. Poza tym można natrzeć czosnkiem, imbirem, ziołami.

Ryby z grillaRyby z grillaRyby z grilla

Grillowanie ryb, choć jest szybkie, wymaga odrobiny uwagi. Mięso ryb jest bardzo delikatne i łatwo je spalić na zewnątrz, dlatego też należy grillować je wysoko nad średnim żarem, często sprawdzając, czy się nie przypalają. Czas pieczenia średniej wielkości ryby, to około 10 minut z każdej strony. Rybę w folii pieczemy dłużej, około 20 minut, nad żarem.

Oprócz niezapomnianych walorów smakowych pieczonej rybki, są jeszcze inne, zdrowotne. Bo każdy wie, że ryby to samo zdrowie i powinniśmy je jeść trzy razy w tygodniu. Niestety w naszych domach ryba pojawia się dość rzadko na stołach, dlatego też wykorzystajmy czas wielkiego  grillowania i pamiętajmy o niej podczas wiosenno-letnich biesiad na świeżym powietrzu.

Zachęcamy do wypróbowania kilku smakowitych propozycji na grillowane ryby.

 

Pstrąg z cytryną

Składniki:

  • 2 świeże wypatroszone pstrągi
  • 2 cytryny
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Ryby z grilla

Sposób przygotowania:

Pstrągi umyć, natrzeć solą, pieprzem, ziołami w środku i z zewnątrz. Cytryny sparzyć i pokroić na ćwiartki. Do środka każdej ryby włożyć gałązkę natki oraz ćwiartkę cytryny. Pstrągi zawinąć w folię aluminiową posmarowaną oliwą, żeby nie przylegała do ryb. Piec na grillu po 15 minut z każdej strony, podawać z ćwiartką cytryny.

 

Grillowany łosoś

Składniki:

  • 4 dzwonka z łososia i na marynatę:
  • garść natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • po łyżeczce oregano, pieprzu, chili
  • sól do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Ryby z grilla

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i rozsmarować na dzwonkach łososia z obu stron. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Łososia wyjąć z lodówki i układać na grillu. Piec kilka minut z obu stron.

 

Pieczony sandacz

Składniki:

  • 4 filety z sandacza
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • po łyżeczce cukru, soli, chili
  • 3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej

Ryby z grilla

Sposób przygotowania:

Składniki na marynatę połączyć i dobrze wymieszać. Filety posmarować marynatą i odstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu jeszcze raz nasmarować marynatą i ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Piec około 10 minut z każdej strony, smarując podczas pieczenia marynatą.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/5 lat temu
Dlaczego ten przepis jest w dziale kuchnia wegetariańska? Wegetarianie nie jedzą ryb.
/6 lat temu
chyba lekko niedokładny jest ten przepis - do środka pstrąga należy włożyć też masło. Natomiast polecam odrobinę zmieniony przepis na Pstrąga pieczonego z herbacianym masłem (!) 2 pstrągi 4 łyżki masła 4 saszetki zielonej herbaty Irving Lemon Green pieprz cytrynowy 2-3 łyżki oliwy Pstrąga oczyścić, wypełnić masłem wymieszanym z herbatą, z zewnątrz oprószyć pieprzem cytrynowym, skropić oliwą, odstawić w chłodne miejsce na kilka godz. Piec 25 min. w temp. 150 st. lub przyrządzić na grillu.