Krewetki z grilla

Krewetki z grilla będą smakowały idealnie, jeśli nieco wcześniej zanurzysz je w specalnej marynacie.
/ 7 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Krewetki z grilla fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg oczyszczonych dużych krewetek

[CMS_PAGE_BREAK]

Marynata:

[CMS_PAGE_BREAK]

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szklanka oliwy
  • łyżka posiekanego oregano
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • posiekany ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • pieprz kajeński
  • łyżka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
  1. Na marynatę wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  2. Krewetki małe lub tygrysie ułożyć w szklanej misce, zalać marynatą i odstawić w temperaturze pokojowej minimum na 2 godziny. W trakcie marynowania kilkakrotnie mieszać.
  3. Krewetki nabijać na szpadki lub patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczyć je w wodzie – potrawa będzie z nich łatwiej schodzić i nie wyschnie). Układać na rozgrzanym ruszcie, grillować przez 2–3 minuty.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/5 miesięcy temu
Robiłem krewetki wg tego przepisu bardzo bardzo smaczne Prawie jak u Adela w barze w Tunezji tyle że on miał naprawdę świeże i bardzo duże
/6 miesięcy temu
Wyglądaja pycha ! Uwielbiam krewetki z grilla :)
/7 miesięcy temu
Dopiero co się odważyłam zrobić rybę z grilla bo dotąd głownie tylko kiełbasa i karkówka u nas królowała, taki kamis.pl/przepisy/ryby-i-owoce-morza/losos-z-grilla-w-koperku łosoś z grilla się przyjął więc może zaryzykuję tymi krewetkami, jak myślicie? :)