Banany z grilla – oryginalny deser
Banany z grilla serwowane z rozpływającą się w ustach czekoladą to niebywały rarytas dla podniebienia. Obok grillowanych mięs stanowi więc smaczny deser. Warto więc wykorzystać banany i podać je na ciepło.
Bananów przeznaczonych do grillowania nie musimy wcześniej obierać – możemy układać je na ruszcie w skórce.
Do grillowania wykorzystajmy miód. Nacinając skórkę z jednej strony możemy wlać go do środka. Warto też skropić banana alkoholem. Dobry będzie rum – ułożone na grillu banany pieczemy przez kilka minut, a kiedy pęknie skórka nacinamy ją i wlewamy odrobinę rumu.
Nie zdejmujmy skórki – będzie ona chroniła przed wypłynięciem alkoholu.
Banany możemy także obrać. Wówczas układamy je na folii aluminiowej ciasno owoc przy owocu i posypujemy migdałami, posiekanymi orzechami włoskimi, cynamonem, możemy wykorzystać również miód.
Następnie przykrywamy je folią i pieczemy. Banany obrane ze skórki i grillowane w folii będą potrzebowały więcej czasu aż będą gotowe - wydłużmy czas do 25 lub 30 minut.
Pieczone banany wyśmienicie smakują z polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem wanilii oraz bitą śmietaną.
Polecamy także: Jak grillować żółty ser?