8 rzeczy z grilla, których musisz spróbować!

Oto lista 8 przysmaków, które doskonale smakują w wersji grillowanej. Nie znajdziesz wśród nich zwykłej kiełbasy, za to dowiesz się, czym zaskoczyć swoich gości!
/ 26.03.2018 17:31

Grillowanie - potrawy na grilla

Fot. Fotolia

Kiedy planujesz listę zakupów na grilla, najczęściej myślisz: "kiełbasa, chleb, ketchup". Oto lista 10 rzeczy na grilla, którym nie można się oprzeć! Wypróbuj przynajmniej kilka pomysłów a przekonasz się, że grill to nie tylko pieczone kiełbaski.

1. Ryba

Szczególnie polecamy tilapię. Wystarczy, że rybę natrzesz solą, a do środka włożysz świeże zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn. Całość skrop cytryną i obsyp pieprzem. Piecz bezpośrednio na ruszcie, lub w folii.

2. Kaszanka

Kaszanka z grilla smakuje o wiele ciekawiej niż gotowana. Najlepiej piecz ją w całych pętkach, ułożoną na tackach do grillowania. Kaszanka nie potrzebuje wiele czasu - porównywalnie jak kiełbaski.

3. Grejpfrut na słodko

Grillowanie owoców jest ci obce? Spróbuj upiec grejpfruta! Owoc umyj, przekrój na pół, posyp przyprawami korzennymi (mielone goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir), na każdej połówce owocu rozsmaruj łyżkę miodu gryczanego. Piecz na tackach, aż miód pod wpływem ciepła wsiąknie w miąższ, a sam grejpfrut lekko się podsuszy.

Wypróbuj też: grillowane banany

4. Bakłażan, cukinia i papryka na grilla

Po prostu postaw na warzywa! Możesz piec je bezpośrednio na ruszcie. Warzywa takie jak bakłażan czy cukinia warto zamarynować w oliwie z dodatkiem suszonych ziół. Warzywa pieką się naprawdę szybko, a podobnie jak mięsa warto serwować je w towarzystwie domowych sosów do potraw z grilla.

5. Grillowane krewetki

Krewetki natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i nabij na patyki do szaszłyków. Możesz je dowolnie przyprawić.

6. Wątróbka w szynce

Wersja sprawdzona to wątróbka drobiowa zawijana w cienkie plastry szynki parmeńskiej, ale możesz wykorzystać np. boczek. Całość zepnij wykałaczką i piecz na tacce.

W przypadku grillowania wątróbki, lepiej lekko przesuszyć boczek lub szynkę, niż piec zbyt krótko. Po "starciu" z surową wątróbką możesz stracić apetyt na resztę smakołyków.

Polecamy: Przepisy na grilla

7. Młode ziemniaki

Wprawdzie najlepiej smakują ziemniaki pieczone w popiele ogniska, jednak tych z grilla także warto spróbować! Ziemniaki dokładnie umyj i obgotuj. Po odcedzeniu natłuść oliwą z dodatkiem czosnku, nabij na patyki i oprósz przyprawami. Pieczenie w taki sposób ułatwi ci przewracanie. Ziemniaczane szaszłyki umieść na tacce i piecz około 30 minut odwracając co jakiś czas.

8. Biała kiełbasa

To zdecydowanie ciekawsza propozycja – biała kiełbasa jest świetna na grilla. Wcześniej możesz ugotować ją w piwie – zyska ciekawy smak. Piecz bezpośrednio na ruszcie.

Zobacz także: Jak grillować kukurydzę?

Redakcja poleca

REKLAMA