Przygotowanie:
Pasztet z soczewicy doprawiony orientalnym curry i szczyptą czerwonej ostrej papryki jest niezwykle kremowy i aromatyczny. Możesz go podawać na ciepło i na zimno. Świetnie komponuje się z kiszonymi ogórkami i grzybkami w occie.
-
Soczewicę ugotuj i przesyp do dużej miski.
-
Na patelni podsmaż cebulę aż się zeszkli - tuż przed końcem smażenia dodaj do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smaż jeszcze kilka sekund. Dodaj do soczewicy razem z jajkiem, przyprawami, kaszą jaglaną i koncentratem pomidorowym.
-
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zblenduj na gładko.
-
Formę keksową posmaruj olejem, wysyp bułką tartą i przełóż masę.
-
Pasztet z soczewicy piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Więcej przepisów na pasztety:
Przepis na pasztet z ciecierzycy
Przepis na pasztet z selera