Przygotowanie:
Chlebek bananowy to słodka i zdrowa przekąska, z której przygotowaniem poradzi sobie każda gospodyni. Świetnie nadaje się jako poobiedni deser podany np. z lodami waniliowymi lub śniadanie na słodko z kawą zbożową.
-
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, zmielonymi orzechami i solą.
-
W małym garnku roztop masło.
-
Banany rozgnieć widelcem w dużej misce.
-
Dodaj do nich roztopione masło, cukier, jajka i wymieszaj.
-
Dodaj wszystkie suche składniki.
-
Ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
-
Chlebek bananowy piecz przez około 60 minut w 170 C (do tzw. suchego patyczka).
Więcej przepisów na pyszne desery:
Przepis na bezglutenowe naleśniki
Racuchy bez drożdży z bananami
Sposób na sernik bez spodu