Patelnia ceramiczna: czy warto jej używać? Poznaj zalety i wady

patelnia ceramiczna fot. Adobe Stock
Używanie patelni ceramicznej pomaga ograniczyć spożycie tłuszczu. Nieprzywieralna powłoka pozwala smażyć bez oleju czy masła, dzięki czemu przygotowywane dania są zdrowsze!
Sylwia Kazimierczuk / 18.11.2019 12:42
patelnia ceramiczna fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Zalety patelni ceramicznych
  2. Wady patelni ceramicznych

Zalety patelni ceramicznych

Dlaczego warto zdecydować się na zakup patelni ceramicznej?

  • Powierzchnia nie wchodzi w reakcje z żywnością. Powłoka ceramiczna jest bezpieczna ze względu na swoje właściwości.
  • Szybsze rozprowadzanie ciepła. Podczas podgrzewania nie musisz używać całej mocy palnika, wystarczy niewielki ogień, aby patelnia szybko nabrała temperatury. W ten sposób zmniejszysz swoje rachunki za prąd lub gaz. Dodatkowo ciepło rozprzestrzenia się bardziej równomiernie, niż w tradycyjnych patelniach teflonowych. Możesz to sprawdzić podczas smażenia naleśników na patelni ceramicznej - ich powierzchnia będzie w kolorze biszkoptowym zamiast w nieregularne, brązowe plamki.
  • Powłoka jest nieprzywieralna. To jedna z głównych zalet patelni ceramicznych, za którą są cenione przez wielu użytkowników. Dzięki temu możesz ograniczyć spożycie tłuszczu w swojej diecie do minimum!
  • Lekka konstrukcja. Połączenie aluminium i powłoki ceramicznej zapewnia lekką, a zarazem wytrzymałą patelnię, która sprawdzi się na długie lata. Jest znacznie wygodniejsza w użytkowaniu zwłaszcza dla osób, które cenią sobie wygodę oraz dla tych, które mają problemy zwyrodnieniowe w obrębie nadgarstka.

Wady patelni ceramicznych

Choć wydawałaby się wprost idealna, patelnia ceramiczna ma również swoje wady.

  • Delikatna powierzchnia. Powłoka ceramiczna jest bardzo podatna na zarysowania oraz stłuczenia. Podobnie jak przy patelni teflonowej, należy używać wyłącznie drewnianych akcesoriów. Jeżeli zdarzy się, że coś przyklei się do powierzchni patelni, namocz ją w wodzie przez kilkanaście minut, a następnie umyj delikatniejszą częścią zmywaka lub gąbeczki. Nie szoruj - to spowoduje liczne zadrapania, których nie naprawisz.
  • Tłuszcz roślinny konieczny do zabezpieczenia powierzchni. Od czasu do czasu warto zaimpregnować patelnię olejem rzepakowym lub oliwą. Smażenie na powierzchni typu non-stick nie wymaga użycia tłuszczu, jednak przy całkowitej rezygnacji z niego, powłoka zużywa się szybciej. Dobrym rozwiązaniem jest natłuszczenie jej przynajmniej raz w tygodniu na kilkanaście minut, a następnie zmycie delikatną, wilgotną ściereczką. 
  • Brak możliwości mycia w zmywarce. Trzeba robić to ręcznie - nie powinno to jednak dziwić, ponieważ podobna zasada obowiązuje w przypadku patelni teflonowych.

Czytaj więcej:
Jak pozbyć się zapachu smażenia?
Jak smażyć zdrowo?

Redakcja poleca

REKLAMA