Jak smażyć potrawy

Jak smażyć zdrowo potrawy fot. Fotolia
Właściwie usmażone potrawy wcale nie są niezdrowe, a smakiem przewyższają wszystkie inne. A zatem co to znaczy właściwe smażenie?
Barbara Lasota / 29.09.2014 09:40
Jak smażyć zdrowo potrawy fot. Fotolia

Nie da się ukryć, że większość smażonych potraw przewyższa smakiem gotowane, a nawet duszone. Dlatego trudno ci je całkowicie wyeliminować. Możesz sobie, bez wyrzutów sumienia, pozwolić na nie, np. 2 razy w tygodniu, ale zredukuj ilość tłuszczu o połowę, nie używaj takich tłuszczów, które się przypalają i nie przypalaj samych potraw. Bardzo pomocna jest dobra patelnia z nieprzywierającym dnem.

Jak zdrowo smażyć potrawy?

  • Używaj patelni z powłoką nieprzywierającą. Dobra jest zarówno patelnia ceramiczna jak i teflonowa. Jednak gdy używasz patelni teflonowej, pamiętaj, aby jej zbytnio nie rozgrzewać. Zwłaszcza suchej. Za mocno rozgrzany teflon wydziela szkodliwe substancje.
  • Smaż na patelni, smarując dno najwyżej łyżeczką oleju. Wtedy potrawy nie będą ociekać tłuszczem.
  • Gdy przyrządzasz tłustą rybę, lub mięso zawierające więcej tłuszczu, np. karkówkę, wcale nie smaruj patelni tłuszczem.
  • Używaj oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, bo nie przypalają się tak łatwo jak np. olej słonecznikowy.
  • Możesz smażyć na maśle, ale używaj go tylko do krótkiego smażenia na małym ogniu, np. do smażenia jajecznicy. Masło jest nieodporne na wysokie temperatury jeszcze bardziej niż olej słonecznikowy.
  • Dopuszczalne jest stosowanie masła do smażenia mięsa lub np. placków ziemniaczanych, ale powinno to być masło klarowane.
  • Jeśli nauczysz się smażenia na bardzo małej ilości tłuszczu, śmiało możesz używać zakazanego do niedawna smalcu. Jest on najbardziej odporny na przypalenie ze wszystkich tłuszczów. Jedzony w małych ilościach nie szkodzi zdrowiu, jeśli jednocześnie ograniczamy także inne tłuszcze.
  • Raczej unikaj smażenia na margarynach. Są one otrzymywane z oleju, który jest poddawany tzw. procesowi utwardzenia. Niestety, w trakcie tego procesu czasem powstają szkodliwe związki zwane tłuszczami \"trans\".

Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu".

Redakcja poleca

REKLAMA