Kupując mleko zwracaj uwagę na datę przydatności do spożycia, gdyż picie przeterminowanego mleka może skończyć się zatruciem.
W sklepie możesz kupić następujące rodzaje mleka:
Mleko pasteryzowane
Mleko takie jest podgrzewane i dzięki wysokiej temperaturze przedłużona jest trwałość mleka oraz zwalczane są szkodliwe drobnoustroje. Mleko pasteryzowane należy przechowywać w lodówce.
Mleko UHT
Jest to rodzaj mleka o przedłużonej trwałości. Przed otwarciem może być ono przechowywane w szczelnym zamknięciu nawet pół roku. Po otwarciu należy trzymać je w lodówce.
Mleko skondensowane
Jest to produkt, który powstaje przez odparowywanie. Mleko skondensowane może być z cukrem lub bez.
Mleko w proszku
Jest to odwodnione mleko, bez cukru. Należy je przechowywać szczelnie zamknięte w chłodnym, ciemnym miejscu.
Polecamy: Jak dbać o bezpieczeństwo w kuchni
Śmietana
Śmietana jest często kupowanym produktem z nabiału. Możesz dodać ją do zup, sosów, sałatek czy innych potraw. Istnieją w sprzedaży różne rodzaje śmietany, które różnią się od siebie przede wszystkim zawartością tłuszczu.
Śmietana zwykła zawiera od 12- 18% tłuszczu. Możesz stosować ją do zup, sosów. Nie nadaje się do ubijania.
Śmietana kremowa ma 30% tłuszczu. Nadaje się do ubijania- stosuje się ją do tortów, deserów.
Śmietana tortowa ma 36% tłuszczu. Nadaje się do ubijania. Jest idealna do nadziewania tortów i dekorowania deserów.
Zarówno śmietanę kremową, jak i tortową możesz zamrozić.
Ser
Sery są doskonałym źródłem białka, dlatego często je kupuj. Optymalna temperatura przechowywania sera to 8-15oC. Pamiętaj, iż ser musi być przechowywany w odpowiednich warunkach, gdy jest za sucho to pęka, natomiast gdy jest za wilgotno to pokrywa się pleśnią.
Czytaj także: Jak przechowywać żywność
Kawałek sera najlepiej owiń pergaminem i włóż do lodówki - nie wkładaj sera do torebki foliowej, gdyż nie będzie mógł oddychać i zapleśnieje.