Ten domowy nawóz do zielistki sprawi, że nawet zabiedzona roślina jeszcze przed wiosną zacznie wypuszczać nowe liście
Kuchenne odpady świetnie nadają się na domowy nawóz do zielistki. Wykorzystaj skorupki jaj, skórki od banana czy ogórka, ale też np. drożdże. Te odżywcze mikstury szykuje się bardzo łatwo i wystarczy stosować je 2 razy w miesiącu. Gdy to zrobisz, a warto to zacząć czynić wczesną wiosną, rośliny szybko odżyją po zimie i zaczną gęstnieć, wypuszczając nowe, piękne liście.

- Ewa Cwil
Zasuszyłaś zimą zielistkę, albo mimo twoich starań pogubiła liście i wygląda marnie? Wciąż możesz ją odratować, zapewniając jej składniki odżywcze z domowych nawozów. Ich przygotowanie nie jest żadną filozofią, a naprawdę opłaca się je zrobić. Działają świetnie i są w pełni naturalne.
Nawóz do zielistki ze skorupek jaj
Czyste i suche skorupki jaj pokrusz w dłoniach i wsyp do słoika. Zalej je wrzątkiem i odstaw na tydzień. W tym czasie ze skorupek wiele cennych składników przeniknie do wody. Wystarczy odcedzić wodę i podlewać nią zielistkę.
Inny sposób, który pozwala od razu przygotować porcję nawozu, to zmiksowanie skorupki jednego jajka z porcją wody do podlania zielistki. Bardzo dokładnie zblenduj skorupki, aby zostały rozbite na jak najdrobniejsze kawałki. Przed podlaniem zamieszaj miksturę, aby do doniczki trafiła nie tylko woda lecz i drobiny skorupek. Po podlaniu delikatnie wzrusz wierzchnią warstwę ziemi, mieszając ją z okruchami skorupek.
Trzeci sposób to rozdrobienie suchych i czystych skorupek w moździerzu. Po rozbiciu ich na pył wystarczy tak uzyskany proszek zmieszać z wodą. Do każdego wiosennego podlewania dodawaj po szczypcie proszku ze skorupek.
Domowa mikstura na bazie drożdży
Przygotuj pół kostki drożdży piekarniczych oraz 5 litrów ciepłej i odstanej wody. Jeśli aż tyle nie wykorzystasz do podlewania, przygotuj nawóz w takich samych proporcjach, ale w mniejszej ilości, na przykład ćwierć kostki drożdży na 2,5 litra wody. Pokrusz drożdże i wrzuć do ciepłej wody. Zamieszaj i zostaw na ok. godzinę, aby całkiem się rozpuściły. Zamieszaj raz jeszcze i podlej zielistkę.
Jeszcze lepszy sposób to dodanie do dokładnie takiej samej mieszanki, jaką opisaliśmy wyżej, łyżki cukru. Po rozpuszczeniu go trzeba miksturę odstawić na kilka dni. Chodzi o to, aby nawóz zaczął fermentować.
Zasilanie tak przygotowanymi nawozami z drożdży najlepiej stosować 2 razy miesiącu.

Skórki bananów na wzmocnienie zielistki
Potnij drobno skórkę banana i wrzuć do słoika. Zalej ciepłą wodą, zamieszaj i odstaw na 2 dni. Po tym czasie odcedź wodę i dodaj do niej łyżeczkę fusów z kawy (opcjonalnie). Całość zamieszaj i od razu podlej zielistki.
Możesz także pocięte skórki banana zblendować z wodą i z fusami od kawy i tak powstałą mieszaniną od razu podlać swoje rośliny. Zabieg najlepiej powtarzać 1-2 razy w miesiącu.
Nawóz z ogórka do zielistki
Nie każdy wie, że doskonałą odżywką dla zielistki jest ogórek. Wystarczy go zmiksować z dodatkiem wody, a następnie przecedzić przez sitko. 1 średni gruntowy ogórek należy zmiksować z 3 litrami wody. Na tę samą porcję wody wystarczy pół długiego ogórka szklarniowego (tzw. węża). Najlepiej miksować je ze skórką, ale równie dobrze możesz wykorzystać same skórki z ogórka.
Jeśli masz w domu kominek na drewno i dysponujesz popiołem drzewnym, możesz do porcji ogórkowego nawozu (ok. 3 l) dodać łyżkę popiołu. On też odżywi twoje zielistki. Stosuj ogórkowy lub ogórkowo-popiołowy nawóz 2 razy w miesiącu. Tyle wystarczy, aby nawet najbardziej zaniedbane rośliny zaczęły na nowo wytwarzać piękne liście.
Pilnuj tylko, aby nigdy nie zostawiać ich z wodą w podstawce! Lepiej podlewać je częściej mniejszą ilością wody niż zalewać obficie i zostawiać korzenie w wodzie.