Dlaczego warto mieć w ogrodzie jarzębinę

Jeśli teraz posadzisz jarzębinę, na jesieni ustroi się w korale. Urodę jarzębiny dostrzegamy późnym latem, jesienią i zimą, gdy kolorowe kuleczki dojrzewają na gałęziach. Jeśli posadzisz ją w ogródku, długo będzie go zdobić, prawie przez całą zimę.
Małgorzata Świgoń / 19.02.2019 12:44
jarzębina fot. Adobe Stock

Kto nie zna jarzębiny? Z jej pomarańczowych owoców, które pojawiają się na roślinie pod koniec lata, dzieci chętnie robią korale. Gałązki pięknie wyglądają w wazonach.

To drzewo cieszy się dużą sympatią. Czcili go druidzi, przez wiele wieków jarząb pospolity zwany jarzębiną był uważany za roślinę opiekuńczą, która odstrasza czarownice i złe duchy. Z tego samego powodu zabierano jej gałązki ze sobą w podróż.

Jarzębina - wymagania do uprawy

Jarząb nie ma dużych wymagań, nie przeszkadza mu słaba, kamienista gleba. Dobrze sobie radzi w każdych warunkach. Maksymalnie wyrasta na wysokość 10-15 cm. Ma liście nieparzystopierzaste, złożone z 9-15 listków. Kwiaty białe, zebrane w gęste, płaskie baldachogrona pojawiają się w maju. Owoce zaczynają się wybarwiać już w lipcu, ale dojrzewają w pełni we wrześniu. O tym, jak długo utrzymują się na roślinach decydują genetyczne cechy gatunku i warunki pogodowe. Im zima jest łagodniejsza, tym później znikają.

Owoce jarzębiny - zdrowe i smaczne!

Owoce nie nadają się do jedzenia na surowo, ale po przemarznięciu (tracą wówczas goryczkę), przerobione na dżemy, sok czy marmolady są smaczne i mają nawet właściwości lecznicze.

Jarzębina zawiera sporo witaminy C (tyle co cytrusy), prowitaminę A, witaminy P, PP, pektyny, sole mineralne, kwasy organiczne, garbniki. Ma właściwości przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne, moczopędne. Przetwory z jarzębiny powinny jeść osoby cierpiące na stany zapalne nerek i kamicę moczową. Niegdyś wykorzystywano je do leczenia szkorbutu. Medycyna ludowa poleca odwary z owoców na wzmocnienie serca, poprawę trawienia, nieżyt żołądka i jelit, złagodzenie reumatyzmu.

Jak wybrać dobrą sadzonkę jarzębiny?

Jeśli zdecydujesz się posadzić jarzębinę we własnym ogródku i zamierzasz kupić krzew, przede wszystkim zwróć uwagę, by miał on dobrze rozwinięte korzenie lub rozrośniętą bryłę korzeniową oraz przynajmniej trzy główne pędy z kilkoma bocznymi. Kora na pędach nie powinna być uszkodzona. Nie kupuj roślin z obłamanymi gałązkami.

Kiedy i jak posadzić jarząb?

Najlepszą porą jest jesień lub wiosna. Rośliny sprzedawane w pojemnikach można sadzić także latem.

  1. Zacznij od wykopania dołka -  powinien być dwukrotnie większy od średnicy bryły korzeniowej.
  2. Następnie dobrze spulchnij dno.
  3. Wsyp kilkucentymetrową warstwę kompostu.
  4. Obejrzyj uważnie korzenie rośliny. Jeśli podczas transportu przeschły, zanurz je na kilka godzin w dużym naczyniu z wodą.
  5. Umieść roślinę w dołku, rozłóż równomiernie korzenie, by nie były pozwijane.
  6. Zasypuj je ziemią jednocześnie poruszając lekko krzewem, by ziemia wypełniła przestrzenie między korzeniami.
  7. Wyrównaj powierzchnię ziemi wokół rośliny, udepcz ją lub mocno uklep i obficie podlej.

Jakie odmiany jarząbu sadzić?

Jest kilka ciekawych, nowych odmian godnych polecenia. Oto kilka z nich:

  • 'Penula'. Ma nieregularną koronę i zwisające, często powykręcane pędy. Przypomina nieco wierzbę płaczącą. Wysokość zależy od miejsca szczepienia.
  • 'Autumn Spire Flanrock'. Odmiana kolumnowa, osiąga ok. 5 m wysokości. Bardzo obficie owocuje. Jej owoce mają kolor żółty. Polecana do niewielkich ogrodów.
  •  'Joseph Rock'. Ciekawa odmiana o stożkowatej lub owalnej koronie, dorasta do wysokości 9 m. Ma zmienne zabarwienie (czerwone, pomarańczowe lu miedziane). Owoce mają kolor bursztynowy.
  • 'Pink Veil'. Nieduże drzewo wyrasta na wysokość ok.5 m. Liście pierzaste ciemnozielone z niebieskawym odcieniem. Roślina ma niezwykle oryginalne różowe owoce, chętnie zjadane przez ptaki.

Czytaj też:

Jak rośliny pomagają walczyć ze smogiem
Poznaj długowieczne sosny ościste
Niskie krzewy ozdobne
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)