Gdy myślimy o wodzie, wyobrażamy sobie ją krystalicznie czystą. Prawda jest jednak taka, że w przyrodzie woda nie występuje całkowicie w czystej postaci. Jeśli chodzi o wodę w kranie, poza swym podstawowym składem, zawiera jeszcze całą gamę innych pierwiastków. Może być to magnez, wapń, żelazo, ale też chlor czy siarka.
Każdy z tych składników ma ogromny wpływ na smak wody oraz jej jakość. Gdy pijemy kawę, herbatę albo jemy zupę, to w dużej mierze woda odpowiada za to, czy dane napoje oraz potrawy są smaczne. Jakość wody wpływa też na żywotność sprzętów domowych. Np. jeśli w czajniku osadza się kamień, najpewniej oznacza to, że mamy do czynienia z twardą wodą.
Kranówka może być smaczna
Idealna kranówka to taka, która smakuje, jak woda ze sklepu. Powinna być czysta i zawierać w sobie delikatną słodycz. Warto zwrócić uwagę na zawarte w niej proporcje minerałów, a także stopień twardości. To właśnie te rzeczy decydują o tym, czy woda nam smakuje. Jeśli wciąż nie jesteśmy przekonani, możemy poprawić smak wody z kranu za pomocą różnych sposobów. Jednym z nich jest instalacja systemu odkamieniania wody, który usuwa nadmiar minerałów. Aby woda miała przyjemny posmak, warto ją schłodzić. Dobrze jest też dodać cytrynę, miętę lub ogórek – zneutralizują one metaliczny posmak i nadadzą świeżości.
Chcąc wyrobić w sobie ekologiczne nawyki, warto rozważyć instalację filtra. W ten sposób będziemy mieć stały dostęp do czystej kranówki. Na rynku mamy wiele różnych rozwiązań – od dzbanków filtrujących, po specjalne baterie trójdrożne. Ich zaletą jest to, że usuwają z wody zanieczyszczenia zarówno chemiczne, jak i organiczne. Jeżeli chcemy mieć bezpośredni dostęp do czystej wody z kraju, warto zdecydować się filtr z systemem odwróconej osmozy. Dzięki temu woda, którą pijemy czy używamy do gotowania, wreszcie będzie krystalicznie czysta, ze słodkim posmakiem.
![](https://polki.pl/foto/1_1_LARGE/woda-filtrowana-2511014.jpg)
Czy jest odwrócona osmoza
To nic innego, jak metoda filtracji, która polega na przepływie wody pod ciśnieniem przez specjalną membranę. W trakcie tego procesu cząsteczki wody są przepuszczane, zaś zatrzymane zostają zanieczyszczenia, w tym metale ciężkie, wirusy czy bakterie, a także związki wapnia i magnezu, które odpowiadają za utrzymanie minimalnej twardości wody. Membrana pozwala więc na przepuszczenie wody, która staje się czysta i zdatna do picia. Odwrócona osmoza jest szeroko stosowana w przemyśle, np. do oczyszczania wody pitnej, a także usuwania soli z wody morskiej.
W procesie osmozy woda zostaje dokładnie uzdatniona, ale poza szkodliwymi związkami usuwane są z niej także wartościowe pierwiastki. Generalnie, nie powinniśmy się tym przejmować, gdyż ilość minerałów, które przyswajamy z wody jest nieporównywalnie niższa niż ta, która dostaje się do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Jeśli jednak bardzo zależy nam na minerałach, uzdatnioną wodę można dodatkowo mineralizować. Takie rozwiązanie posiada system AQUAPHOR Morion – wyposażony jest w mineralizator dolomitowy oraz węgiel szlifujący, które wzbogacają wodę w drogocenne minerały m.in. wapń, magnez i potas. System nie tylko wyłapuje zanieczyszczenia 4000 razy mniejsze od bakterii. W porównaniu z innymi filtrami zapewnia do 50 proc. niższych kosztów eksploatacji.
![](https://polki.pl/foto/1_1_LARGE/woda-filtrowana-2511016.jpg)
Nowoczesny system filtracji
Kranówka poddana filtracji nie tylko jest czysta, ale wydobywa prawdziwie wyjątkowy smak z napojów i potraw. Dzbanki i butelki filtrujące świetnie radzą sobie z filtracją wody. Jeżeli jednak używamy jej do gotowania, można dodatkowo wyposażyć kuchnię w specjalną baterię trójdrożną, z której uzyskamy wodę zimną, ciepłą i przefiltrowaną. Sprawdzi się ona np. z filtrem Morion od AQUAPHOR. Ma smukły, nowoczesny kształt i nie wymaga instalowania drugiej wylewki. Korpus baterii wykonany jest z najwyższej jakości stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Warto też pamiętać, że filtrując wodę, jednocześnie chronimy czajnik i ekspres do kawy przed osadzaniem się kamienia.
Korzystając z filtra możemy oszczędzić na kupowaniu wody. W przeciętnej rodzinie wypija się ok. 9 litrów wody. Przy założeniu, że butelka takiej wody kosztuje ok. 2 zł, w skali roku daje to prawie 7000 zł wydatku. Mając filtr Morion od AQUAPHOR możemy zaoszczędzić ponad 5500 zł w pierwszym roku. Filtr oszczysza wodę bez użycia środków chemicznych. Zapewnia jej ochronę przed bakteriami i wirusami do 99,9 proc. Dzięki niemu nie musimy kupować wody w plastikowej butelce – nie zaśmiecamy więc środowiska. Filtr zajmuje mało miejsca pod szafką, przez co możemy zainstalować kosze do segregowania śmieci. To jeszcze jedna praktyka, którą warto wcielić w życie, aby być eko!
Materiał promocyjny marki Aquaphor