Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
W chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, obok leczenia farmakologicznego, ważna jest również dieta, która przyśpiesza proces leczenia, łagodzi objawy (zgaga, bóle brzucha, nudności, zaparcia), a także zapobiega ich nawrotom. Jak powinna wyglądać taka dieta? Sprawdź dokładne wytyczne.

- Magdalena Duda
Dieta dopasowana do choroby
Ważne jest, by dostosować dietę do stanu choroby. W okresie zaostrzenia należy stosować dietę restrykcyjną natomiast w okresie remisji można wrócić do normalnego jadłospisu, wykluczając te produkty, które powodują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Tego unikaj
Z diety należy wyeliminować produkty i potrawy, które silnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego (np.: kawa, mocna herbata, alkohol, napoje gazowane, kwaśne owoce, nierozcieńczone soki owocowe i warzywne, rosoły, potrawy: smażone, pieczone, pikantne, słone, kwaśne, wędzone, marynowane).
To jedz
Należy spożywać produkty hamujące wydzielanie soku żołądkowego (oliwa z oliwek, masło, śmietanka) oraz produkty neutralizujące działanie kwasu solnego (jaja, ryby, chude mięso i wędliny, niekwaśny twarożek).
Charakterystyka diety w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy:
- należy unikać potraw zbyt zimnych, zbyt gorących, zbyt kwaśnych lub pikantnych,
- należy spożywać od 4 do 5 posiłków dziennie,
- nie wolno dopuszczać do uczucia głodu,
- kolację należy spożyć godzinę przed snem,
- należy jeść powoli, bez pośpiechu i o stałych porach dnia.
Przyrządzanie potraw
Potrawy należy gotować w wodzie, na parze, piec w folii lub dusić bez wcześniejszego obsmażania. Zupy i sosy należy zagęszczać zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietanki.
Zobacz też: Dieta dla cukrzyków
Zobacz też: Dieta w dnie moczanowej