Reklama

Dieta dopasowana do choroby

Ważne jest, by dostosować dietę do stanu choroby. W okresie zaostrzenia należy stosować dietę restrykcyjną natomiast w okresie remisji można wrócić do normalnego jadłospisu, wykluczając te produkty, które powodują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Reklama

Tego unikaj

Z diety należy wyeliminować produkty i potrawy, które silnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego (np.: kawa, mocna herbata, alkohol, napoje gazowane, kwaśne owoce, nierozcieńczone soki owocowe i warzywne, rosoły, potrawy: smażone, pieczone, pikantne, słone, kwaśne, wędzone, marynowane).

To jedz

Należy spożywać produkty hamujące wydzielanie soku żołądkowego (oliwa z oliwek, masło, śmietanka) oraz produkty neutralizujące działanie kwasu solnego (jaja, ryby, chude mięso i wędliny, niekwaśny twarożek).

Charakterystyka diety w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy:

  • należy unikać potraw zbyt zimnych, zbyt gorących, zbyt kwaśnych lub pikantnych,
  • należy spożywać od 4 do 5 posiłków dziennie,
  • nie wolno dopuszczać do uczucia głodu,
  • kolację należy spożyć godzinę przed snem,
  • należy jeść powoli, bez pośpiechu i o stałych porach dnia.

Przyrządzanie potraw

Potrawy należy gotować w wodzie, na parze, piec w folii lub dusić bez wcześniejszego obsmażania. Zupy i sosy należy zagęszczać zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietanki.

Na kolejnej stronie artykułu znajdziesz konkretne przykłady, które produkty należy jeść, a których trzeba unikać, gdy jesteśmy na diecie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Zobacz też: Dieta dla cukrzyków

Reklama

Zobacz też: Dieta w dnie moczanowej

Reklama
Reklama
Reklama