Nie espresso ani latte. Ta kawa jest najzdrowsza dla żołądka
Nie musisz zupełnie rezygnować z picia kawy, jeżeli twój żołądek jej nie toleruje. Poznaj najzdrowszą kawę dla twojego układu pokarmowego. Właściwy rodzaj i sposób przygotowania mogą sprawić, że kawa będzie łagodniejsza dla żołądka i nie będzie powodować zgagi, wzdęć lub innych objawów niestrawności.

Wrażliwość żołądka na kawę jest kwestią indywidualną. Niektóre osoby po jej wypiciu odczuwają przykre objawy takie jak zgaga, refluks czy kwaśne odbijanie. Wiele wskazuje na to, że taka reakcja organizmu wynika nie tyle z właściwości samej kawy, ile z podatności układu pokarmowego na jej działanie. Jeżeli mimo nieprzyjemnych odczuć trudno ci zrezygnować z picia kawy, to mamy bardzo dobrą wiadomość. Istnieje kilka skutecznych sposobów, dzięki którym kawa będzie łagodniejsza dla żołądka.
Delikatna dla żołądka. Jak rodzaj kawy i sposób przygotowania wpływają na jej łagodność?
Aby uzyskać kawę łagodną dla żołądka, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów:
- Stopień palenia kawy. Pij ciemno palone kawy, ponieważ zawierają mniej związków pobudzających produkcję kwasu żołądkowego. Dowiodło tego badanie z 2014 roku (publikacja w piśmie Molecular Nutrition Food Research). Ciemno palona kawa zawierała mniejsze stężenie związków drażniących żołądek, jak np. C5HT, niż kawa średnio palona. Pij taką, jeśli chcesz uniknąć dolegliwości żołądkowych.
- Kawy o niskiej kwasowości (niskodrażniącą). Wybierz konkretną kawę, której producent gwarantuje mniejszą kwasowość. Może być łagodniejsza dla twojego żołądka niż inne przypadkowe marki.
- Przenie na zimno, czyli cold brew. Zwróć uwagę na sposób przygotowania – parzenie kawy na zimno (macerowanie) pozbawia napój goryczki i kwasowości. Polega na wcześniejszym moczeniu zmielonych ziaren w wodzie o niższej temperaturze przez długi czas.
- Kawa zbożowa. Dobrym wyborem może być bezkofeinowy napój przypominający smakiem kawę, jak kawa zbożowa. Powstaje ona zazwyczaj z prażonego żyta, orkiszu (kawa orkiszowa), korzeni cykorii (kawa z cykorii) lub buraka cukrowego. Niestety nie każdemu odpowiada jej smak.
- Kawa podwójnie fermentowana. Łaskawsza dla żołądka może być kawa poddana podwójnemu fermentowaniu. Dzięki temu zabiegowi wzrasta jej łagodność dla przewodu pokarmowego. Większość kaw przeszła jednorazowo proces fermentowania.
- Filtrowanie. Używaj papierowych filtrów do parzenia kawy – są pomocne w oczyszczaniu ziaren z niektórych związków drażniących.
- Kawa „myta” parą wodną. Wypróbuj kawę, która została poddana procesowi usuwania nadmiaru kwasu i wosku z ziaren poprzez obróbkę parą wodną.
Zatem najzdrowszą kawą dla żołądka będzie kawa o niskiej kwasowości, ciemno palona, parzona metodą cold brew. Dobrze, jeśli została oczyszczona z nadmiaru wosku i kwasów na etapie produkcji.
Triki, dzięki którym kawa będzie łagodniejsza dla układu pokarmowego
Zanim ruszysz na poszukiwania wyjątkowej kawy, którą możesz pić bez bolącego brzucha, wypróbuj jeszcze proste domowe metody, które pozwalają zapobiec dolegliwościom po wypiciu małej czarnej.
- Unikaj picia kawy na pusty żołądek. Koniecznie jeżeli masz refluks, zapalenie żołądka, wrzody lub choroby zapalne jelit.
- Przed kawą zjedz coś, co łagodzi jej kwasowość np. owsiankę, banana, pełnoziarniste pieczywo.
- Dodaj do kawy mleko roślinne zamiast zwykłego lub mleko niskotłuszczowe zamiast śmietanki.
- Nie przesadzaj z ilością wypijanej kawy (sprawdź: ile kawy dziennie można pić?).
- Nie łącz kawy z lekami, zwłaszcza niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi (np. ibuprofen, naproksen), gdyż taka kombinacja podrażnia mocno żołądek.
- Nie pij kawy bezpośrednio po ciężkostrawnym lub tłustym posiłku, bo najprawdopodobniej nasili to dolegliwości żołądkowe.
Pamiętaj, że objawy ze strony żołądka, takie jak zgaga, mogą świadczyć o chorobie układu pokarmowego, dlatego jeżeli nawracają, skonsultuj się z lekarzem.
Czytaj także:
- Nie każda kawa jest tak samo zdrowa, ale jeden prosty patent wystarczy, aby była zdrowsza
- Kawa z kardamonem pobudza i działa prozdrowotnie. Sprawdź, jak ją parzyć, żeby była zdrowa dla każdego
- Kawa z cynamonem na pewno nieźle smakuje, ale czy dodatek cynamonu do kawy ma jakieś inne właściwości?