Żywienie osób po 65 roku życia

W podeszłym wieku wzrasta zapotrzebowanie na witaminy: D, C, E, A i β-karoten
Nasze społeczeństwo się starzeje. Powoduje to wzrost zainteresowania problemami osób starszych, zarówno żywieniowymi, jak i medycznymi, zmierzający do maksymalnego zwiększenia standardu i komfortu życia osób straszych.
W podeszłym wieku wzrasta zapotrzebowanie na witaminy: D, C, E, A i β-karoten

Procesy zachodzące w starzejącym się organizmie mają charakter nieodwracalny, a szybkość i kierunek tych zmian zależy od wielu czynników, głównie posiadanych nałogów i nieprawidłowego odżywiania się. Zmniejszająca się z wiekiem szybkość przemiany materii, spadek zawartości w organizmie beztłuszczowej masy ciała oraz obniżenie aktywności fizycznej u osób starszych powoduje, że zmianie ulegają również ich potrzeby żywieniowe. Następuje również pogorszenie strawności motorycznej przewodu pokarmowego, mogą pojawiać się zaparcia, refluks żołądkowo-jelitowy (zgaga), zmniejszenie wydzielania soku żołądkowego oraz obniżenie aktywność enzymów trzustkowych (cukrzyca).

Polecamy: Pozytywne aspekty okresu przekwitania

Znaczący wpływ na sposób żywienia społeczeństw mają czynniki socjoekonomiczne.

Ogólnie przyjmuje się że osoby starsze powinny:

  • częściej, ale regularnie spożywać mniejsze posiłki,
  • dostosować proporcje składników odżywczych do kaloryczności posiłków,
  • spożywać różnorodne produkty w ciągu dnia,
  • unikać produktów ciężkostrawnych, alkoholu oraz ograniczyć spożycie tłuszczu, cholesterolu, cukru oraz soli,
  • zwiększyć spożycie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego oraz skrobi, owoców i warzyw,
  • zwiększyć ilość przyjmowanych płynów,
  • kontrolować swoją masę ciała
  • zwiększyć swoją aktywność fizyczną.

Osoby starsze zazwyczaj charakteryzują się małą aktywnością fizyczną i dlatego ich zapotrzebowanie energetyczne spada i powinno wynosić około 1,5-krotność podstawowej przemiany materii. Węglowodany powinny stanowić 55-60% całodziennej racji pokarmowej, białko 12-15%, a tłuszcze 25-30%. W starszym wieku zwiększa się również zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których zawartość w dziennej diecie powinna stanowić co najmniej 4%. W podeszłym wieku wzrasta zapotrzebowanie na witaminy: D, C, E, A i β-karoten. W tabeli 2. zaprezentowano zapotrzebowanie osób starszych na energię i składniki odżywcze z uwzględnieniem płci według Ziemlańskiego.

Tabela 2.(3) Zapotrzebowanie osób starszych na energię i składniki odżywcze według Ziemlańskiego.

Stworzenie uniwersalnych zaleceń dla grupy osób starszych nie jest łatwe i wymaga indywidualnego podejścia oraz uwzględnienia problemów zdrowotnych towarzyszących danej osobie.

Przeczytaj: Dieta dla diabetyków

Przykładowy jadłospis: 1900 kcal

1) Śniadanie

  • Jogurt (1 szklanka) z płatkami (otręby pszenne – 3 łyżki) i nasionami słonecznika (1 łyżka),
    Spożyć z kromką chleba chrupkiego.
  • Kawa zbożowa z mlekiem bez cukru - 1 szklanka,

2) Drugie śniadanie

  • Kanapka (chleb żytni pełnoziarnisty 1 kromka, szynka z piersi kurczaka 1 plaster),
  • Kefir 1 szklanka,

3) Obiad

  • Kurczak w jarzynach z brązowym ryżem 200g,
  • Sok z czarnej porzeczki rozcieńczony z wodą,
    ½ szklanki soku rozcieńczyć do pełna wodą.
  • Surówka( jabłko, marchew, seler) 200g,

4) Podwieczorek

  • Owoce (jabłko -1sztuka, banan ½ sztuki)

5) Kolacja

  • Kanapki (chleb żytni pełnoziarnisty 2 kromki, szynka z piersi kurczaka 1 plaster, pasta z twarogu: ser twarogowy chudy 2 łyżki, pomidor 1 sztuka, ogórek 1 mała sztuka, szczypiorek garść, pietruszka garść),
  • Maślanka - 1 szklanka.

Redakcja poleca

REKLAMA