Dieta w leczeniu zapalenia żołądka odgrywa dość istotną rolę, gdyż stwarza lepsze warunki do regeneracji błony śluzowej żołądka. Jej zapalenie, znane również jako gastritis, jest schorzeniem, które może być wynikiem wielu czynników, w tym infekcji bakteryjnych, nadużywania alkoholu, stresu, palenia papierosów, nieprawidłowej diety i stosowania niektórych leków.
Spis treści:
- Zapalenie błony śluzowej żołądka – dieta
- Czego nie wolno jeść przy zapaleniu żołądka?
- Dieta w zapaleniu żołądka – co jeść?
- Przykładowy jadłospis diety na zapalenie żołądka
Zapalenie błony śluzowej żołądka – dieta
Niezależnie od tego, czy chodzi o przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka, czy o zapalenia żołądka w wyniku choroby wrzodowej czy z innej przyczyny, w leczeniu obowiązują takie same zalecenia dietetyczne jak w diecie przy wrzodach żołądka. Zanim przejdziemy do konkretnych wytycznych, co jeść, a czego unikać, zajmiemy się ogólnymi zasadami diety na zapalenie żołądka:
- Jedz częściej, ale mniejszymi porcjami. Najlepiej spożywać 5-6 niewielkich posiłków dziennie.
- Staraj się jeść regularnie, o stałych porach, co sprawia, że układ pokarmowy zaczyna funkcjonować w odpowiednim rytmie.
- Nawadniając organizm, sięgaj najczęściej po wodę, która jest obojętna dla wyściółki żołądka i jej nie podrażnia.
- Nie jedz bezpośrednio przed snem. Nie dość, że trudniej będzie zasnąć, to jeszcze dłużej niż zwykle wyściółka żołądka będzie narażona na działanie kwasów trawiennych, co spowalnia jej regenerację.
- Zawsze dokładnie gryź, to co zjadasz, co przyspieszy trawienie i skróci czas zalegania pokarmu w żołądku.
Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety porozmawiaj ze swoim lekarzem lub dietetykiem, aby upewnić się, że jest ona bezpieczna i nie wchodzi w interakcje z lekami ani nie zmniejsza ich wchłaniania.
Czego nie wolno jeść przy zapaleniu żołądka?
Jeśli zapalenie żołądka powstało na tle alergicznym, należy z diety wyeliminować pokarmy wywołujące reakcję alergiczną i zapalną.
Przy zapaleniu błony śluzowej żołądka należy z diety wyeliminować:
- kwaśne pokarmy, w tym niektóre warzywa i owoce,
- czerwone mięso,
- alkohol, który często sprzyja powstawaniu zapalenia żołądka,
- napoje gazowane,
- kawę,
- herbatę, zwłaszcza mocną,
- soki owocowe,
- pikle,
- ostro przyprawione pokarmy,
- masło orzechowe,
- ciasta i ciasteczka,
- salsa, gotowe sosy,
- zupy-krem.
Składniki te działają drażniąco na śluzówkę żołądka, utrudniając zmniejszanie stanu zapalnego i regenerację.
Ważnym elementem żywienia w zapaleniu żołądka jest reagowanie na bieżąco na zaostrzenie objawów wskutek spożycia konkretnych pokarmów. U różnych ludzi różne produkty spożywcze mogą niekorzystnie wpływać na nasilenie objawów. Dlatego trzeba się obserwować i w razie pogorszenia samopoczucia, zrezygnować z pokarmu, który zadziałał niekorzystnie.
Dieta w zapaleniu żołądka – co jeść?
W diecie na zapalenie żołądka zwłaszcza na tle choroby wrzodowej powinny znaleźć się produkty, które są szczególnie odżywcze i dostarczają składników do regeneracji uszkodzonej wyściółki żołądka. Do takich pokarmów zalicza się:
- mleko, jogurty, sery o obniżonej zawartości tłuszczu,
- oleje roślinne i oliwa,
- nasiona roślin strączkowych,
- chude mięso, zwłaszcza drobiowe,
- gotowane jaja, jajecznica,
- kasza jęczmienna,
- quinoa,
- brązowy ryż,
- płatki owsiane,
- pieczone ryby,
- razowe pieczywo,
- rosoły i klarowne zupy,
- można pić herbatę miętową lub imbirową.
Niektóre typy zapalenia żołądka mogą pogarszać przyswajanie żelaza czy witaminy B12, prowadząc do ich niedoborów. W razie ich stwierdzenia może być konieczna suplementacja.
Jakie owoce i warzywa można jeść przy zapaleniu żołądka?
Najlepszymi owocami, które powinny znaleźć się w diecie na zapalenie żołądka są:
- jabłka, także w postaci musów,
- owoce jagodowe,
- melony,
- banany.
Niewskazane natomiast są: cytrusy i soki owocowe.
Warzywa wskazane w diecie na zapalenie żołądka to:
- nasiona i rośliny strączkowe,
- dynia,
- warzywa korzeniowe,
- zielone warzywa liściaste,
- gotowany kalafior,
- gotowana kapusta.
Zakazane natomiast są: kukurydza, pomidory i sosy pomidorowe, ziemniaki w postaci frytek i odsmażanych ziemniaczków, cebula, czosnek, papryka. Ogórki kiszone przy wrzodach żołądka i zapaleniu jego błony śluzowej też nie są zalecane.
fot. Jadłospis diety przy wrzodach żołądka/ Adobe Stock, Syda Productions
Przykładowy jadłospis przy zapaleniu żołądka
Oto przykładowy jadłospis dla osoby z zapaleniem błony śluzowej żołądka, pełen łatwostrawnych, niedrażniących pokarmów i posiłków, które pomogą złagodzić objawy i wspomóc gojenie błony śluzowej żołądka.
Śniadanie:
- kasza jęczmienna na mleku odtłuszczonym, posypana pokrojonymi bananami i z odrobiną miodu manuka lub zwykłego,
- kromka chleba pełnoziarnistego z niewielką ilością masła, liściem sałaty i 2 plastrami pieczonej piersi kurczaka.
Drugie śniadanie: odtłuszczony jogurt naturalny z wkrojonymi kawałkami jabłka bez skórki.
Lunch:
- gotowany ryż brązowy,
- filet z kurczaka gotowany na parze lub pieczony w folii aluminiowej z łagodnymi przyprawami,
- warzywa gotowane na parze, takie jak marchewka i brokuły,
- ziemniaki ugotowane w mundurkach.
Przekąska popołudniowa: jogurt naturalny z garścią jagód lub malin.
Kolacja:
- filet z pieczonego dorsza,
- Purée z batatów,
- gotowany szpinak.
Czytaj także:
Dieta na jelita – jak jeść, by nie drażnić jelit
Dieta na wątrobę: podstawowe zasady
7-dniowy jadłospis diety lekkostrawnej