Witaminy też można przedawkować
Żywienie jest sprawą indywidualną, zależną od potrzeb danego organizmu, wynikających z płci, wieku i stanu zdrowia. Aby stosować preparaty witaminowe, należy wiedzieć, czego dokładnie potrzebujemy i w jakich dawkach.
Opracowaniem precyzyjnych dawek powinien zająć się specjalista. Zanim zaczniemy przyjmować preparaty, musimy być świadomi działania poszczególnych składników na organizm – także przeciwwskazań co do spożycia oraz skutków i objawów przedawkowania.
Multi
Najczęściej spotykanymi preparatami są multiwitaminy, zawierające witaminę A, B, C, D, E lub tabletki wielominerałowe, w których skład wchodzą wapń, magnez, żelazo, cynk i mangan – pierwiastki, których niedobory występują najczęściej.
Niezbędne kwasy tłuszczowe można przyjmować pod postacią kapsułek z olejem rybnym lub z nasion lnu (omega-3) lub preparatów zawierających olej z ogórecznika czy wiesiołka (Omega-6). W przypadku innych, indywidualnych zapotrzebowań (niedobór witaminy PP, B₅, B₆, cynku, chromu i innych) należy dobierać preparaty pod ich kątem.
Mnogość preparatów dostępnych na rynku (oraz rozpiętość ich cen) zmusza do racjonalnego wyboru. Nie spieszmy się z nim, zwłaszcza, że w grę wchodzi nasze zdrowie. Unikajmy preparatów, które spełniają co najmniej dwa z poniższych warunków:
- są najtańsze,
- mają atrakcyjne opakowania i obiecują cuda,
- nie posiadają listy wszystkich składników umieszczonej na opakowaniu.
Czytaj też: Kiedy stosować suplementy diety?
Sprawdzamy skład
Skład preparatu jest rzeczą najważniejszą – zawsze go sprawdzajmy. Pewną trudnością mogą być nazwy chemiczne składników odżywczych, używane w takich spisach zamiast nazw witamin. Poniżej tabelka identyfikująca witaminy.
WITAMINA |
NAZWA CHEMICZNA |
A |
retinol, beta-karoten (przekształca się w wit. A w organizmie) |
B₁ |
tiamina |
B₂ |
ryboflawina |
PP (inaczej B₃) |
niacyna, nikotynamid |
B₅ |
kwas pantotenowy |
B₆ |
pirydoksyna, pirydoksal |
B₁₂ |
cyjanokobalamina |
C |
kwas askorbinowy, askorbinian np. wapnia/sodu |
D, D₂, D₃ |
kalcyferol, ergokalcyferol, cholekalcyferol |
E |
|
Kwas foliowy |
folian |
Polecamy: Co warto wiedzieć o rukoli?