Wiśnie i czereśnie są jednymi z najsmaczniejszych owoców lata. Czereśnie lubimy jeść na surowo, podczas gdy wiśnie najczęściej wykorzystujemy do przetworów: kompotów i konfitur.
Wiśnie – pomogą zasnąć, dostarczą przeciwutleniaczy
Wiśnie, chociaż małe i kwaśne, mają wielką moc neutralizowania wolnych rodników. Jedna szklanka wiśni ma tylko 90 kalorii i jest dobrym źródłem błonnika i witaminy C, a także przeciwutleniaczy (wiśnie to jeden z dwudziestu najbardziej bogatych w przeciwutleniacze produktów spożywczych).
Ponadto wiśnie są szczególnie bogate w antocyjany – barwniki nadające kolor owocom. Zawierają melatoninę, fenole i kwercetynę.
Melatonina jest hormonem produkowanym przez szyszynkę w mózgu. Odgrywa ona kluczowa rolę w regulacji snu i czuwania. Garść wiśni zjedzona przed snem pozwoli szybciej zasnąć. Oprócz pomocy w regulacji snu melatonina jest ważnym antyoksydantem, który pomaga utrzymać optymalne funkcjonowanie mózgu i może zapobiec zmianom degeneracyjnym neuronów związanych z wiekiem.
Zobacz też: Zdrowotne właściwości truskawek
Czereśnie – na bóle stawów i dla odchudzających się
Czereśnie potrafią złagodzić cierpienia osób chorych zna zapalenie stawów. Miska pełna czereśni może pomóc złagodzić ból i stan zapalny związany z zapaleniem stawów i dną moczanową.
W jednym z eksperymentów (2004 z Serwisu Badań Rolnictwa i University of California, Davis) zbadano wpływ czereśni na zmniejszenie bólów wywołanych przez podagrę. Okazało się, że u uczestników eksperymentu, którzy zjadali 45 czereśni podczas śniadania, znacząco zmniejszył się poziom kwasu mlekowego we krwi, a jednocześnie zwiększyła ilość kwasu moczowego wydalonego z moczem.
Czereśnie, którymi tak krótko się cieszymy latem, są niezastąpione w dietach odchudzających. 2-3 dniowa dieta z czereśni wymiecie z organizmu wszelkie toksyny, odświeży, odtruje, poprawi trawienie i odchudzi. Poza tym jedna czereśnia to tylko 5 kcal.
Te owoce zawierają też dużo potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli i dlatego ochronnie wpływa na serce, nerki oraz stawy. Spora ilość kwasów owocowych wraz z witaminami A i C poprawia jędrność i wygląd skóry.
Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.
Pół kilograma czereśni pokrywa w 75% dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
Wniosek: jedzmy wiśnie i czereśnie
Zarówno wiśnie (chociaż w mniejszych ilościach), jak i czereśnie, ze względu na dużą zawartość kwasów owocowych, pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych i śliny, dlatego powinny znaleźć się w menu dzieci-niejadków.
Warto cieszyć się ich smakiem i walorami zdrowotnymi latem, gdy są świeże, i zimą w formie konfitur, kompotów, soków czy dżemów.
Zobacz też: Dlaczego tyjemy od fruktozy?