Po które soki warto sięgać?
Z żywieniowego punktu widzenia warto wybierać wodę oraz soki jako źródło zarówno składników mineralnych i witamin, błonnika. Najlepsze soki to te mętne oraz te niepasteryzowane, jednodniowe. Dzięki większej gęstości odżywczej soki są świetnym sposobem na dostarczenie sobie dziennej dawki witamin i składników mineralnych. Do codziennego picia jednak wybierajmy te warzywne, ponieważ zawierają mniej kalorii niż owocowe. Ponadto, picie soku pomidorowego jest świetnym rozwiązaniem aby uzupełnić ilość potasu czy magnezu w diecie. Zawarty w pomidorach likopen będzie działał antynowotworowo . Z soków owocowych najzdrowsze są:
- pomarańczowy,
- z czerwonej porzeczki – są bogate w witaminę C oraz flawonoidy.
Musimy jednak pamiętać, aby nigdy nie popijać sokami leków (szczególnie sokiem grejpfrutowym oraz pomarańczowym).
Polecamy: Ile kalorii mają soki i napoje gazowane?
Podczas zakupów szukaj na opakowaniu informacji, że jest to sok, a nie napój czy nektar. Soki produkuje się wyłącznie z owoców lub warzyw, w myśl prawa, producent nie powinien dodawać cukru, chemicznych substancji poprawiających smak, kolor czy zapach. Nektary i napoje owocowe są gorszymi płynami.
Z 10 pomarańczy uzyskuje się litr soku, zaś z 5 owoców można wyprodukować taką samą ilość nektaru, a z zaledwie 2 pomarańczy – litr napoju.
Napoje i nektary - bogactwo (nie)zbędnych dodatków
Napoje i nektary zawierają dużo cukru, a więc mnóstwo pustych kalorii. Sprawdzaj, czy:
- na pudełku widnieje napis: "sok 100 % bez dodatku cukru"
- czy do soków warzywnych nie dodano soli
Sok jest wyciskany z owoców lub najczęściej otrzymuje się go z zagęszczonego soku owocowego (dolewając wodę, którą wcześniej odparowano). Z niektórych owoców i warzyw produkuje się również soki przecierowe, np. sok pomidorowy. Mogą być wzbogacane witaminami A, C, E. Soki warzywne doprawia się niekiedy cukrem lub miodem i/lub solą, ziołami oraz kwaskiem cytrynowym. Nektar to rozcieńczony wodą, świeży lub powstały z koncentratu sok z dodatkiem cukru i czasem kwasku cytrynowego. Minimalna ilość soku owocowego użyta do wyprodukowania nektaru może się wahać zależnie od smaku od 25 % do 50 % Do nektaru producenci dosypują cukier (najczęściej ok. 20 łyżeczek w litrze) i dodają wodę (nawet ok. 440 ml w litrze). Nie ma w nim konserwantów ani innych sztucznych dodatków. Napój to zwykle jeszcze bardziej rozcieńczony wodą sok z dodatkiem cukru. Może zawierać 3–20 % soku oraz syntetyczne barwniki, konserwant y, aromaty, a także sztuczne środki słodzące. Czytaj dokładnie skład napoju.
Na etykietach napojów czy nektarów można przeczytać: "zagęszczony sok, woda" (więcej soku niż wody) bądź "woda, zagęszczony sok" (więcej wody niż soku) lub "woda, cukier, zagęszczony sok" (więcej wody i cukru).
W wypadku użycia przez producenta kilku rodzajów owoców lub warzyw na opakowaniu muszą być wymienione wszystkie w malejącej kolejności, np. sok z jabłka, brzoskwini, banana. Jeżeli składników jest więcej niż trzy, listę można zastąpić określeniem "wieloowocowy" lub "wielowarzywny". Obok nazwy producent powinien podać czytelną informację, czy sok (nektar) został wyprodukowany z koncentratu czy ze świeżych owoców, o minimalnej zawartości owoców oraz ewentualnym dosłodzeniu produktu. Na etykiecie muszą widnieć: data przydatności do spożycia, warunki przechowywania, wartość odżywcza, nazwa producenta.
Dzięki takim informacjom unikniemy, kupowania bezwartościowych napojów czy nektarów.
Zobacz także: Soki jednodniowe - co warto o nich wiedzieć?