Fot. Fotolia
Żywność ekologiczna – czyli jaka?
Mianem żywności ekologicznej nazywane są produkty wyprodukowane zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego.
Zarówno producenci, jak i przetwórcy żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich towarów odpowiednimi certyfikatami.
Widniejący na opakowaniu napis „żywność ekologiczna” lub „zdrowa żywność” nie oznacza, że jest to taki produkt! Aby to zweryfikować szukajmy na etykietce logo certyfikatu w postaci listka utworzonego z gwiazdek, na zielonym tle (tzw. Eko liść). Dopiero takie logo daje nam gwarancję, że produkt jest ekologiczny.
Produkty rolnictwa ekologicznego pochodzą z gospodarstw ekologicznych. Przy ich produkcji nie użyto żadnych nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin czy antybiotyków i hormonów.
Nie zawierają one syntetycznych aromatów, barwników, konserwantów i polepszaczy. Te produkty są nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze!
Zobacz także: Skutki nadmiaru i niedoboru wody
Ekologiczne produkty – wyższa jakość i lepszy smak
Jakość ekologicznych produktów wynika przede wszystkim z ekologicznych metod produkcji oraz czystego środowiska. Przy wytwarzaniu tej żywności nie są stosowane żadne środki chemiczne, a więc są one wolne od zanieczyszczeń.
Dzięki naturalnym składnikom i witaminom mają zdecydowanie lepszy smak i wygląd.
Oprócz witamin i składników odżywczych ważna jest ich wartość biologiczna. Są to produkty naturalne, wytworzone w nieskażonym środowisku.
Zobacz także: Zafałszowana żywność. Czy wiesz co jesz?
Jak rozpoznać produkt ekologiczny?
Aby ułatwić konsumentom robienie świadomych zakupów stworzono system eko-etykietowania inaczej zwany eko-znakowaniem. Taką etykietę przyznaje się tym produktom, które w swojej grupie zostaną ocenione jako najmniej szkodliwe dla środowiska.
Najważniejsze polskie oznaczenia produktów ekologicznych:
- EKO-ZNAK,
- CE – produkt nie zagraża zdrowiu i nie jest szkodliwy dla środowiska naturalnego,
- Symbol recyclingu –opakowanie może zostać użyte ponownie.
Na prawidłowo sporządzonej etykiecie produktu ekologicznego powinny znaleźć się:
- nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent
- napis: "Rolnictwo ekologiczne System kontroli WE" lub "produkt rolnictwa ekologicznego"
- nazwa i adres producenta, przetwórcy lub sprzedawcy"
- Eko Liść", czyli nowe unijne logo produktów ekologicznych
Zobacz także: Jedzenie w proszku. Co jest w środku?