Kontrola Sanepidu
Inspekcja Sanitarna z Pomorza Zachodniego prześwietliła lokale gastronomiczne w regionie. Wszystkie te, które oferują produkty smażone – ryby, frytki czy burgery. Kontrola 78 smażalni odbywała się w dniach 23-31.07. br.
Sanepid badał m.in. olej stosowany do przygotowywania potraw. Sprawdzano też stan sanitarno-techniczny punktów. Wyniki kontroli zaskoczyły. W 3 lokalach poziom związków polarnych, czyli substancji niekorzystnych dla naszego zdrowia, w oleju był znacznie przekroczony.
Brudne i niedomyte naczynia
Co jeszcze zauważyła Inspekcja? W budkach wraz z bułkami do hot dogów przechowywano surowe mięso. Inne artykuły spożywcze trzymano bezpośrednio na podłodze. Sztućce i szklanki, z których korzystali klienci, były brudne i niedomyte. W pomieszczeniach magazynowych i produktowych inspektorzy stwierdzili ogólny brud.
Sanepid za stwierdzone nieprawidłowości wystawił 11 mandatów na kwotę 3,7 tys. złotych. To nie koniec kontroli. Sanepid zapewnia, że inne nadmorskie lokale gastronomiczne również będą sprawdzane.
Zobacz też:Co kryje w sobie fast food?
Fast food, junk food – czy wiesz, co jesz?