Olej rzepakowy uchroni cię przed chorobami serca

olej rzepakowy fot. Panthermedia
Choroby serca wciąż przodują w polskich statystykach dotyczących przyczyn zgonów. Jednak tak jak wielu dolegliwościom, tak i tym można wcześniej zapobiec.
/ 24.02.2012 16:20
olej rzepakowy fot. Panthermedia

Według badań przeprowadzonych w 2011 roku ponad połowa dorosłych Polaków ma zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. Ale nie tylko on cholesterol stanowi zagrożenie dla naszego układu krążenia. Zdaniem lekarzy głównymi czynnikami rozwoju chorób sercowo-naczyniowych są również spożywane w nadmiarze nasycone kwasy tłuszczowe.

Zdaniem prof. Artura Mamcarza, zajmującego się problematyką żywienia w profilaktyce chorób układu krążenia w zapobieganiu chorobom układu krążenia niezwykle istotna jest dobrze dobrana dieta, bogata w produkty o niskiej zawartości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Powinniśmy zatem zwracać uwagę na to, jakie tłuszcze stosujemy do smażenia, pieczenia czy sałatek i wybierać te najlepsze z punktu widzenia profilaktyki cholesterolowej.

Jak się okazuje, najlepszy jest olej rzepakowy, który ma bardzo korzystny skład kwasów tłuszczowych.

W porównaniu z innymi tłuszczami, olej rzepakowy zawiera najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niekorzystne dla naszego serca. Co więcej − jest bogatym źródłem kwasów ALA (kwas Omega-3) i LA (kwas Omega-6) oraz steroli roślinnych, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Warto podkreślić, że kwas ALA (linolenowy kwas z rodziny Omega -3) jest deficytowy w naszej diecie i dlatego powinniśmy go uzupełniać wybierając właśnie olej rzepakowy (dzienne zapotrzebowanie to zaledwie 2 łyżki). Ponadto olej rzepakowy charakteryzuje się optymalną proporcją kwasów Omega -6 do Omega -3 (2:1), co sprawia, że można go uznać za tłuszcz prozdrowotny.

Wprowadźmy więc do diety olej rzepakowy i zadbajmy o swoje serce, zanim samo się o to upomni!

Redakcja poleca

REKLAMA