Czy otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na raka? Otóż tak, ale nie tylko. Szacuje się, że niewłaściwy sposób odżywiania oraz szkodliwe spożywanie alkoholu również są przyczynami ok. 40% nowotworów złośliwych. Dowiedz się, co jeszcze może wpłynąć na rozwój tej choroby...
W jakim stopniu otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na raka?
Osoby otyłe narażone są nie tylko na choroby układu krążenia i cukrzycę, ale także na raka. Jak się okazuje nadmierna masa ciała jest drugim po paleniu tytoniu czynnikiem ryzyka rozwoju określonych nowotworów.Dlaczego tak się dzieje? Dzieję się tak ponieważ tkanka tłuszczowa nie tylko magazynuje nadwyżki energii, ale także produkuje różnego typu substancje. W tym m.in. hormon estrogen, którego wysoki poziom zwiększa ryzyko raka m.in.: piersi, trzonu macicy i kilku innych nowotworów.
Jaki wpływ na rozwój choroby nowotworowej może mieć zła dieta?
Szacuje się, że ok. 30-40% nowotworów tworzy się wskutek błędów żywieniowych. Okazuje się również, że efekt jo-jo także może stymulować rozwój tej choroby.Jak przeciwdziałać rozwojowi raka?
Jednym z ważniejszych elementów żywieniowej profilaktyki jest jedzenie odpowiedniej ilości kolorowych owoców i warzyw (przynajmniej 5 razy dziennie), morskich ryb oraz pełnoziarnistych produktów.W ramach prewencji chorób nowotworowych warto do codziennego menu wprowadzić również niektóre zioła i przyprawy typu oregano, bazylia, tymianek czy kurkuma, które nie tylko pomagają ograniczyć w diecie sól, ale są bogate w substancje aktywne, które bronią organizm przed działaniem czynników rakotwórczych.
Jeśli cierpimy na nadwagę, warto stracić parę kilogramów. Spadek masy ciała nie tylko poprawia wydolność organizmu, ale i obniża poziom hormonów stymulujących rozwój raka.
Dowiedz się więcej na temat nowotworów:
Na czym polega psychoonkologia?
Jak samodzielnie badać biust?
Najlepsze produkty do walki z nowotworem
Jak samodzielnie badać biust?
Najlepsze produkty do walki z nowotworem
napisane na podstawie informacji prasowej kampanii „Rak. To się leczy!”