Przepisy na napoje rozgrzewające

Na szare, zimowe wieczory najlepszy jest ciepły koc, dobra książka i cieplutki kubek picia w dłoni. Niektórym wystarcza gorące kakao czy herbata, inni przygotowują bardziej wyszukane napoje. Przedstawiamy Wam dziś kilka przepisów na ciekawe i rozgrzewające smakołyki.
/ 20.01.2012 09:48

Czekoladowa kawa

  •  1 szklanka wody,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 4 szklanki mleka.

Do rondelka z wodą wrzucamy czekoladę, cukier, kawę i trzymamy na ogniu do momentu aż wszystkie składniki się roztopią. Wlewamy mleko i podgrzewamy, ale tak, by nie doprowadzić do wrzenia. Następnie mieszamy, wlewamy do kubka. Ozdabiamy czekoladą.

Owocowy poncz

  • Cytryna,
  • pomarańcza,
  • 150g cukru,
  • 3/4 szklanki rumu,
  • 1/2 szklanki czystej wódki,
  • 4 szklanki mocnej herbaty.

Do soku wyciśniętego soku z cytryny i pomarańczy dodajemy skórkę startą z dokładnie umytych owoców, cukier i gorącą herbatę.  Podgrzewamy aż wszystko się ładnie rozpuści, po czym dodajemy rum i wódkę, pilnując, aby napój się nie zagotował.

Rozgrzewająca herbatka

  • 1 łyżeczka czarnej herbaty,
  • 1 łyżka miodu,
  • starty imbir,
  • sok z cytryny.

Herbatę zaparzamy w szklance bardzo gorącej wody. Po kilku minutach odcedzamy i dodajemy pozostałe składniki.

Pomarańczowa słodycz

  • 1 l mleka,
  • 200 g startej czekolady,
  • 2 plasterki pomarańczy,
  •  4 goździki,
  •  2 laski cynamonu,
  • 75 ml likieru pomarańczowego,
  •  bita śmietana
  • kandyzowana skórka pomarańczy.

W rondelku podgrzewamy mleko, startą czekoladę, pomarańczę i zmiażdżone korzenie do momentu wrzenia. Następnie ubijamy, aby osiągnąć gładką konsystencję. Dopiero po przelaniu do szklanek dodajemy likier. Całość dekorujemy bitą śmietaną, skórką pomarańczową i czekoladą.

Kakaowe szaleństwo

  • 1/3 szklanki kakao,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1/3 szklanki wrzątku,
  • 3,5  szklanki mleka,
  • łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany.

Do kakao, cukru i szczypty soli dodajemy wrzącą wodę. Po osiągnięciu wrzenia gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, pod żadnym pozorem nie przerywając mieszania. Następnie dodajemy mleko, pilnując, aby nie doszło do zagotowania napoju. Dopiero po zdjęciu z ognia i rozlaniu do szklanek, dodajemy wanilię. Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy szczyptą kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA