Czekoladowa kawa
- 1 szklanka wody,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 4 szklanki mleka.
Do rondelka z wodą wrzucamy czekoladę, cukier, kawę i trzymamy na ogniu do momentu aż wszystkie składniki się roztopią. Wlewamy mleko i podgrzewamy, ale tak, by nie doprowadzić do wrzenia. Następnie mieszamy, wlewamy do kubka. Ozdabiamy czekoladą.
Owocowy poncz
- Cytryna,
- pomarańcza,
- 150g cukru,
- 3/4 szklanki rumu,
- 1/2 szklanki czystej wódki,
- 4 szklanki mocnej herbaty.
Do soku wyciśniętego soku z cytryny i pomarańczy dodajemy skórkę startą z dokładnie umytych owoców, cukier i gorącą herbatę. Podgrzewamy aż wszystko się ładnie rozpuści, po czym dodajemy rum i wódkę, pilnując, aby napój się nie zagotował.
Rozgrzewająca herbatka
- 1 łyżeczka czarnej herbaty,
- 1 łyżka miodu,
- starty imbir,
- sok z cytryny.
Herbatę zaparzamy w szklance bardzo gorącej wody. Po kilku minutach odcedzamy i dodajemy pozostałe składniki.
Pomarańczowa słodycz
- 1 l mleka,
- 200 g startej czekolady,
- 2 plasterki pomarańczy,
- 4 goździki,
- 2 laski cynamonu,
- 75 ml likieru pomarańczowego,
- bita śmietana
- kandyzowana skórka pomarańczy.
W rondelku podgrzewamy mleko, startą czekoladę, pomarańczę i zmiażdżone korzenie do momentu wrzenia. Następnie ubijamy, aby osiągnąć gładką konsystencję. Dopiero po przelaniu do szklanek dodajemy likier. Całość dekorujemy bitą śmietaną, skórką pomarańczową i czekoladą.
Kakaowe szaleństwo
- 1/3 szklanki kakao,
- 3/4 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 1/3 szklanki wrzątku,
- 3,5 szklanki mleka,
- łyżeczka aromatu waniliowego,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany.
Do kakao, cukru i szczypty soli dodajemy wrzącą wodę. Po osiągnięciu wrzenia gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, pod żadnym pozorem nie przerywając mieszania. Następnie dodajemy mleko, pilnując, aby nie doszło do zagotowania napoju. Dopiero po zdjęciu z ognia i rozlaniu do szklanek, dodajemy wanilię. Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy szczyptą kakao.