Produkty light – czy na pewno zdrowe?

Produkty light – czy na pewno zdrowe?

Czy produkty odtłuszczone i o obniżonej zawartości tłuszczu są zawsze zdrowsze niż pełnotłuste i naturalne?
/ 07.03.2012 11:01
Produkty light – czy na pewno zdrowe?

Produkty light to te, które mają obniżoną wartość kaloryczną. To wspaniała pokusa dla osób odchudzających się czy po prostu dbających o linię. Ale pojawia się wiele wątpliwości. Czy te produkty na pewno są takie zdrowe jak są reklamowane?

Ile cukru w cukrze?

Jedzenie bez cukrów zawiera aspartam, sacharynę, taumatynę i acesulfam K. Są to słodziki, które dają uczucie słodkości, ale nie mają aż tylu kalorii, ile ma cukier. Niestety takim napojem ze słodzikiem nie ugasimy pragnienia. Dodatkowo jest w nim mniej wartości odżywczych, a więcej tłuszczów. Koniec końców liczba kalorii jest taka sama jak w przypadku produktów nieoznaczonych jako light.

Im mniej, tym lepiej

Jeśli chodzi o nabiał i produkty takiej jak np. mięso, można stosować starą, prostą zasadę: im mniej tłuszczu, tym zdrowiej i lepiej. Jednak innym produktom, napojom czy daniom light lepiej uważnie się przyjrzeć. Warto dokładnie czytać etykiety, na których podany jest dokładny skład. Należy zwrócić uwagę na zawartość w jedzeniu białka, węglowodanów i całkowitego tłuszczu.

Należy pamiętać, że eliminując z pożywienia wszystkie oleje, pozbawiamy nasz organizm istotnej ochrony organizmu. Bez tłuszczów układ pokarmowy nie jest w stanie wchłonąć wszystkich składników odżywczych.

Zobacz także: Żywność light - fakty i mity

Gdzie robić zakupy?

Warto robić zakupy w sklepach oznaczonych jako ekologiczne. Ta żywność często oprócz mniejszej liczby kalorii ma sporą liczbę witamin i minerałów.

W zdrowej żywności nie znajdziemy słodzików, odtłuszczaczy i konserwantów. Niestety ceny takiego jedzenia są zwykle dość wysokie.

Zobacz także: Produkty light pod lupą