Reklama

Zdaniem dietetyków dzień rozpoczęty bez porządnego, pełnowartościowego śniadania w żadnym przypadku nie jest dobrym dniem dla naszego zdrowia. Z tego powodu zalecają zajadanie się pysznymi kanapkami pełnymi warzyw lub korzystanie z dobrodziejstwa śniadaniowych płatków. Jak się jednak okazuje, te które znajdują się na sklepowych półkach absolutnie nie są ani dietetyczne, ani tym bardziej zdrowe. Oto odpowiedzi na pytanie "dlaczego"...

Reklama

Nadmiar cukru i niedosyt błonnika

Przepyszne czekoladowe kuleczki czy poduszeczki o smaku kokosa, choć zadowalają nie jedno podniebienie, nie dużo mają wspólnego z zasadami zdrowego odżywiania. Dlaczego? Bo średnia zawartość cukru przypadająca na 100 g tego produktu to aż 28%! Ale to nie wszystko. "Wysoka" zawartość błonnika pokarmowego, która zachęca nas do kupna płatków, w rzeczywistości okazuje się jedynie śladowa. Z tego powodu wyrzućmy jak najszybciej z naszego jadłospisu ten poranny smakołyk...

Jak wybierać wartościowe płatki śniadaniowe?

Przede wszystkim zacznijmy czytać etykiety! Najistotniejsze informacje to:
* zawartość cukru - wybierajmy płatki, które mają go mniej niż 6 g/100 g
* zawartość błonnika - niech nasze płatki mają go w sobie więcej niż 3 g/100 g
* zawartość sztucznych barwników - najlepiej, jeśli wcale ich nie będzie
* lista składników - niech będzie jak najkrótsza

Musli własnej roboty

Jeśli chcesz mieć pewność, że rozpoczynasz dzień w odpowiedni sposób, samodzielnie skomponuj płatki śniadaniowe. Do dyspozycji masz:

* Płatki owsiane - są bogate w białka i tłuszcze, a więc najbardziej kaloryczne. Ale to wcale nie oznacza, że są złe. Owies to magnez, potas, fosfor i witamina B1, które regulują metabolizm. Dobre dla osób pracujących fizycznie i zmęczonych.
* Płatki jęczmienne - są świetnym źródłem minerałów. Mają mało białka, ale dużo składników mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, żelaza i magnezu oraz witaminę D. Znakomite dla dzieci i nastolatków.
* Płatki żytnie - regulują przemianę materii. Bogate w żelazo, magnez, potas, fluor i wapń. Polecane osobom dbającym o linię.

Reklama

Do tego każdego dnia wybieraj inne dodatki. Wśród nich mogą być figi, daktyle, orzechy, migdały, suszone jabłka i śliwki, rodzynki, banany, siemię lniane czy pestki słonecznika.

Reklama
Reklama
Reklama