Jedzenie orzechów nerkowca w umiarkowanych ilościach jest bezpieczne i nie powinno powodować żadnych skutków ubocznych, a jeśli pojawią się po ich spożyciu dolegliwości, to należą do rzadkości. Niektóre osoby, np. uczulone na orzechy albo z podatnością na kamicę nerkową, mają większe ryzyko wystąpienia skutków ubocznych po zjedzeniu nerkowców.
Spis treści:
- Orzechy nerkowca - wartości odżywcze
- Dlaczego orzechy nerkowca mogą powodować skutki uboczne?
- Jakie skutki uboczne powoduje jedzenie orzechów nerkowca?
Orzechy nerkowca - wartości odżywcze
Nerkowce należą do najzdrowszych orzechów na świecie, a ich jedzenie nie powoduje zwykle żadnych skutków ubocznych. Cechuje je wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych, takich jak żelazo i magnez. Działają korzystnie na układ odpornościowy i serce, wspierają wzrok i poprawiają funkcjonowanie mózgu, a także przyczyniają się do poprawy kondycji skóry i włosów. Nerkowce są produktem wysokokalorycznym, ale jednocześnie bardzo zdrowym. Jedzone z umiarem dostarczają cennych związków odżywczych, bez ryzyka dla zdrowia. Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (ESC) rekomenduje spożywanie około 30 g niesolonych orzechów dziennie w ramach zdrowych nawyków żywieniowych.
W 100 gramach nerkowców znajdziesz:
- 18 g białka,
- 44 g tłuszczu,
- 30 g węglowodanów,
- 0,15 g kwasów omega-3,
- 37 mg wapnia,
- 6,68 mg żelaza,
- 292 magnezu (aż 80% dziennego zalecanego spożycia),
- 660 mg potasu,
- 5,78 mg cynku,
- 19,9 µg selenu.
Aby orzechy były zdrowe, najlepiej wybierać te niesmażone, bez dodatków takich jak sól, panierka, miód czy cukier.
Dlaczego orzechy nerkowca mogą powodować skutki uboczne?
Trudno w to uwierzyć, ale jedzenie nerkowców może wywoływać skutki uboczne. Większość osób ich nie odczuwa, o ile nie przesadzamy z ich ilością. Wynikają one zwykle z konkretnych powodów:
- alergia na nerkowce – jedzenie nerkowców przez osoby z alergią może powodować poważne dolegliwości, w tym anafilaksję; uczulenie na te orzechy należy do silnych i objawy mogą być groźne dla życia, dlatego jeżeli kiedykolwiek po zjedzeniu nerkowców u ciebie lub dziecka pojawiły się niepożądane objawy, zgłoś się do lekarza i unikaj tych orzechów w jadłospisie,
- wysoka zawartość szczawianów – nerkowce mają znaczne ilości szczawianów – związków, które mogą odkładać się w postaci złogów w nerkach i drogach moczowych; zalecane jest ograniczone spożycie w tej sytuacji,
- wysoka kaloryczność i zawartość tłuszczów – 100 g nerkowców ma 554 kcal, nie jest to więc produkt, którym można się objadać bez ograniczeń, zwłaszcza jeżeli zależy ci na redukcji wagi; spora zawartość tłuszczów może przyczyniać się do złego samopoczucia,
- zawartość histaminy – osoby z nietolerancją histaminy mogą czuć się źle po zjedzeniu orzechów, które należą do produktów bogatych w ten związek; reakcja bywa podobna do objawów alergii.
Jakie skutki uboczne powoduje jedzenie orzechów nerkowca?
Spożywanie orzechów nerkowca może powodować różne skutki uboczne, najczęściej zgłaszane są dolegliwości żołądkowo-jelitowe, ale nie tylko. Po zjedzeniu nerkowców mogą pojawić się więc:
- zgaga - ze względu na dużą zawartość tłuszczu zjedzenie nerkowców powoduje czasem zgagę i niestrawność,
- wzdęcia - mogą wynikać ze zjedzenia zbyt dużej ilości nerkowców albo nietolerancji pokarmowej,
- zaparcia - również mogą być skutkiem nadmiernej ilości zjedzonych orzechów lub wynikać z alergii,
- wysypka - nerkowce to silny alergen, który u osób uczulonych powoduje zmiany skórne (wysypka może też być związana z nietolerancją histaminy i jej wzroście w organizmie po nerkowcach),
- przyrost masy ciała - gdy orzechy są jedzone w znacznej ilości i regularnie, to przyczyniają się do przybrania na wadze ze względu na dużą ilość kalorii,
- problemy z nerkami - nieumiarkowane jedzenie orzechów powoduje kumulowanie się szczawianów w postaci kamieni w drogach moczowych; w skrajnych przypadkach może to przyczynić się nawet do uszkodzenia nerek,
- ból głowy, migrena - nerkowce zawierają aminokwasy fenyloetyloaminę i tyraminę, które u niektórych powodują silne bóle głowy, szczególnie u osób cierpiących na migreny.
Jedzenie nerkowców w zalecanej ilości jest zdrowe dla organizmu, ale niektóre osoby doświadczają skutków ubocznych po ich zjedzeniu. Unikaj ich, jeżeli przeciwwskazania dotyczą ciebie. Również gdy jemy za dużo orzechów, będą one powodować dolegliwości np. biegunkę albo zaparcia. Jeśli nie występują u ciebie przeciwwskazania, możesz spokojnie jeść nerkowce na co dzień.
Źródła:
Bernardino M, Parmar MS. Oxalate nephropathy from cashew nut intake. CMAJ. 2017 Mar 13;189(10):E405-E408. doi: 10.1503/cmaj.151327. Epub 2016 Dec 12. PMID: 27956392; PMCID: PMC5359106,
van der Valk JP, Dubois AE, Gerth van Wijk R, Wichers HJ, de Jong NW. Systematic review on cashew nut allergy. Allergy. 2014 Jun;69(6):692-8. doi: 10.1111/all.12401. Epub 2014 Apr 15. PMID: 24734868,
Mah E, Schulz JA, Kaden VN, Lawless AL, Rotor J, Mantilla LB, Liska DJ. Cashew consumption reduces total and LDL cholesterol: a randomized, crossover, controlled-feeding trial. Am J Clin Nutr. 2017 May;105(5):1070-1078. doi: 10.3945/ajcn.116.150037. Epub 2017 Mar 29. PMID: 28356271.
Czytaj także:
Czy orzechy nerkowca zawierają truciznę? Sprawdź, dlaczego wiele osób omija nerkowce szerokim łukiem
Orzechy nerkowca - właściwości i przepis na masło orzechowe
10 mitów o orzechach, w które wierzysz ty i większość Polaków. Ciekawostki o orzechach, które mocno zaskakują
Moczenie orzechów w wodzie: czy warto to robić? Dietetyk wyjaśnia, czy to aktywuje ich prozdrowotne właściwości