Olej palmowy jako suplement diety

Olej palmowy jest produktem żywnościowym, który może pełnić rolę swoistego suplementu diety. Nie jest toksyczny, zatem nie niesie za sobą ryzyka wystąpienia efektów ubocznych, jak ma to miejsce w przypadku wielu leków. Olej palmowy dostarcza witamin A, E, K oraz koenzymu Q10.
/ 15.11.2013 13:36

Olej

Fot. Fotolia

Olej palmowy - naturalne źródło witamin A i E

Olej palmowy może być używany jako suplement diety, będący naturalnym źródłem mieszanej witaminy E, mieszanych karotenoidów, witaminy K, koenzymu Q10, skwalenu, steroli i innych składników. Najłatwiejszym sposobem przyjmowania oleju palmowego dla jego zawartości odżywczej jest jedzenie go w posiłkach. Używaj go do przygotowania jedzenia. Możesz także przyjmować go łyżkami. Jedna łyżka stołowa (15 ml) czerwonego oleju palmowego dostarcza ekwiwalentu zalecanej w USA dla dorosłych dziennej dawki witamin E i witaminy A (w postaci karotenowych prowitamin A). U dzieci w wieku przedszkolnym 1 łyżeczka od herbaty zaspokaja dzienne potrzeby. Dzieci w wieku 6-12 lat mogą przyjmować dwie łyżeczki.

Zobacz także: Mity na temat oleju palmowego

Olej palmowy jest też dostępny w żelatynowych kapsułkach, co ucieszy tych, którzy chcą odnotować korzyści z jego przyjmowania, ale nie mogą znieść jedzenia go łyżkami. Kapsułki są też wyjątkowo przydatne, kiedy przebywamy z dala od domu i nie możemy używać go w gotowaniu.

Olej palmowy nie jest toksyczny, nawet w dużych ilościach. Jest produktem żywnościowym, nie ma więc żadnych szkodliwych efektów, tak częstych w przypadku leków. Można bezpiecznie zjeść wiele łyżek. Jedyną potencjalną przykrością, której możesz doświadczyć, jeśli jesz dużą ilość oleju palmowego codziennie, będzie lekkie zażółcenie skóry. Jest to powodowane przez gromadzenie się karotenów w skórze. Jak pamiętamy, karoteny są tymi pigmentami, które nadają warzywom ich pomarańczowy kolor. Ten stan zażółcenia nie jest w jakikolwiek sposób szkodliwy i tak naprawdę dostarcza skórze dużego stopnia ochrony przed zanieczyszczeniami i promieniowaniem UV. Jest również tymczasowy i zaniknie w końcu, jeśli przestaniesz jeść olej palmowy.

Zjedzenie paru łyżek czerwonego oleju palmowego dziennie nie wystarczy, by zabarwić skórę. Trzeba byłoby jeść go w wielkich ilościach, codziennie przez dłuższy czas, żeby w skórze zgromadziła się widoczna ilość karotenów.

Fragment książki Cud oleju palmowego. Wydawnictwo Vital. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.