Niebezpieczne dodatki do ciast - czego unikać?

Sklepowe półki aż uginają się od apetycznie wyglądających ciast. Lśniące, dorodne owoce, kuszące kremy, rozpływające się w ustach puszyste biszkopty. Nie dajmy się jednak zwieść pozorom - często nie zdajemy sobie sprawy ile szkodliwych składników mogą zawierać. Którym dodatkom do ciast powinniśmy przyjrzeć się baczniej?
/ 21.01.2013 13:01

Dodatki do ciast

Koszenila – E 124

Ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi. Choć jest naturalnego pochodzenia, może wywoływać reakcje alergiczne. W szczególności powinny unikać go osoby uczulone na kwas acetylosalicylowy (aspirynę) oraz astmatycy. Bardzo często występuje w różnego rodzaju posypkach i ozdobach do ciast.

Żółcień pomarańczowy - E 110

Jest to żółtopomarańczowy syntetyczny barwnik azowy. Wywołuje rozmaite reakcje alergiczne takie jak: pokrzywka, katar sienny, duszności, bóle brzucha. Pobudza wydzielanie histaminy. U dzieci może powodować nadpobudliwość. Znajdziemy go w likierach owocowych, marmoladach, marcepanie, galaretkach.

Erytrozyna -  E 127

Wiśniowoczerwony, smołowy barwnik spożywczy. Może zaburzać pracę tarczycy, powodować światłowstręt, jest silnie alergizujący. Często to także główna przyczyna trudności w nauce, zarówno u dzieci jak i dorosłych. Istnieją badania potwierdzające jego kancerogenność. Jest jednym ze składników ciast w proszku, wiśni koktajlowych i kandyzowanych czy herbatników.

Barwnik smołowy - jego nazwa pochodzi od smoły węglowej, z której grupa tychże barwników była wytwarzana. Obecnie jest otrzymywany syntetycznie.

Zobacz także: Jak czytać etykiety na opakowaniach żywności?

Kwas benzoesowy - E 210

Organiczny związek chemiczny w naturze występujący w malinach i anyżu. Może być przyczyną wielu alergii, podrażnień oczu, skóry oraz śluzówki żołądka i jelit.  Toksycznie wpływa na układ nerwowy. Nie powinny spożywać go osoby uczulone na aspirynę. Kwas benzoesowy E-210 spotkamy w galaretkach i margarynie.

Acetylowany fosforan diskrobiowy - E 1414

Organiczny związek chemiczny. Może powodować biegunki oraz osłabiać zdolność przyswajania takich pierwiastków jak: magnez, żelazo i wapń. Stosowany jako zagęstnik w owocowych nadzieniach ciast - lepiej go unikać.

Wodorotlenek potasu - E 525

Regulator kwasowości. Powoduje bóle żołądka oraz jelit. W dużym stopniu wykorzystywany w przemyśle chemicznym, do wyrobu mydeł czy jako środek suszący. Jego spore ilości są zarówno żrące jak i trujące. Dodawany jest do konfitur,  galaretek,  wyrobów czekoladowych i kakaowych (polewy do ciast).

Aspartam - E 951

Sztuczny środek słodzący. Nadmierne spożywanie może być przyczyną cukrzycy, epilepsji, zaburzeń emocjonalnych, chronicznego syndromu zmęczenia. Powoduje biegunki oraz podrażnia przewód pokarmowy. Występuje w bardzo wielu produktach.

Zobacz także: E-dodatki do żywności - których lepiej unikać?

Redakcja poleca

REKLAMA