Korzystanie w ciągu dnia z przekąsek bogatych w żelazo, takich jak rodzynki, ożywia nasz układ odpornościowy. Żelazo to minerał niezbędny do wytwarzania białych krwinek i przeciwciał; gdy nie dostarczamy go organizmowi w wystarczającej ilości, ryzykujemy częstszymi przeziębieniami oraz infekcjami.
Dieta uboga w żelazo zwiększa też ryzyko zapadnięcia na anemię - chorobę, w wyniku której czerwone ciałka krwi nie dostarczają tkankom wystarczającej ilości tlenu - wskutek czego człowiek czuje się zmęczony, brakuje mu tchu i ma krwawiące dziąsła.
Czytaj też: Czy żelazo może uchronić przed anemią?
Gdzie szukać żelaza?
Najlepszymi źródłami żelaza w pożywieniu są: chude czerwone mięso, ryby i owoce morza (pstrąg źródlany, małże i ostrygi), jaja, rośliny strączkowe (takie jak fasola, groch i soczewica), orzechy, nasiona, produkty z pełnego przemiału, suszone owoce, zielone warzywa liściaste oraz płatki zbożowe i makarony wzbogacone w żelazo.
W parze z witaminą C
Żelazo z produktów niemięsnych łatwiej się przyswaja, jeśli jest spożywane wraz z produktami, które są dobrym źródłem witaminy C - na przykład z owocami lub sokiem cytrusowym, jagodami, papryką, brokułami, kapustą, pomidorami, brukselką, melonem, kiwi, mango czy papają.
Przepis na sok warzywny bogaty w żelazo
- szklanka filtrowanej wody
- burak ćwikłowy, umyty i drobno posiekany
- marchewki, umyte, obrane i drobno posiekane
- pomidory, umyte, obrane ze skóry i drobno posiekane
- liście świeżego szpinaku, umyte i drobno posiekane
Świeży sok z limonki lub cytryny, aby ułatwić wchłanianie żelaza
- ilość soku zależnie od upodobań
- szczypta czarnego pieprzu
Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Przykryć i zmiksować na jednolitą masę. Podawać natychmiast. Jest to doskonały i zdrowy napój na rozpoczęcie dnia.
Czytaj też: Aby kości były mocne i zdrowe
Fragment pochodzi z książki "100 sposobów na zwiększenie odporności" Theresy Cheung (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za wiedzą wydawcy.