Nie ma żelaznego zdrowia bez żelaza

Nadmiar mięsa, cukru, mleka i jego przetworów w diecie zakwasza ślinę, treść żołądka i jelita
Odpowiednia ilość żelaza w naszym organizmie wzmacnia odporność, zapobiega zmęczeniu i anemii. Jaką dietę stosować, aby być zdrowym i nie mieć niedoborów tego składnika?
/ 26.11.2010 12:46
Nadmiar mięsa, cukru, mleka i jego przetworów w diecie zakwasza ślinę, treść żołądka i jelita

Korzystanie w ciągu dnia z przekąsek bogatych w żelazo, takich jak rodzynki, ożywia nasz układ odpornościowy. Żelazo to minerał niezbędny do wytwarzania białych krwinek i przeciwciał; gdy nie dostarczamy go organizmowi w wystarczającej ilości, ryzykujemy częstszymi przeziębieniami oraz infekcjami.

Dieta uboga w żelazo zwiększa też ryzyko zapadnięcia na anemię - chorobę, w wyniku której czerwone ciałka krwi nie dostarczają tkankom wystarczającej ilości tlenu - wskutek czego człowiek czuje się zmęczony, brakuje mu tchu i ma krwawiące dziąsła.

Czytaj też: Czy żelazo może uchronić przed anemią?

Gdzie szukać żelaza?

Najlepszymi źródłami żelaza w pożywieniu są: chude czerwone mięso, ryby i owoce morza (pstrąg źródlany, małże i ostrygi), jaja, rośliny strączkowe (takie jak fasola, groch i soczewica), orzechy, nasiona, produkty z pełnego przemiału, suszone owoce, zielone warzywa liściaste oraz płatki zbożowe i makarony wzbogacone w żelazo.

W parze z witaminą C

Żelazo z produktów niemięsnych łatwiej się przyswaja, jeśli jest spożywane wraz z produktami, które są dobrym źródłem witaminy C - na przykład z owocami lub sokiem cytrusowym, jagodami, papryką, brokułami, kapustą, pomidorami, brukselką, melonem, kiwi, mango czy papają.

Przepis na sok warzywny bogaty w żelazo

  • szklanka filtrowanej wody
  • burak ćwikłowy, umyty i drobno posiekany
  • marchewki, umyte, obrane i drobno posiekane
  • pomidory, umyte, obrane ze skóry i drobno posiekane
  • liście świeżego szpinaku, umyte i drobno posiekane

Świeży sok z limonki lub cytryny, aby ułatwić wchłanianie żelaza

  • ilość soku zależnie od upodobań
  • szczypta czarnego pieprzu

Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Przykryć i zmiksować na jednolitą masę. Podawać natychmiast. Jest to doskonały i zdrowy napój na rozpoczęcie dnia.

Czytaj też: Aby kości były mocne i zdrowe

Fragment pochodzi z książki "100 sposobów na zwiększenie odporności" Theresy Cheung (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za wiedzą wydawcy.

Redakcja poleca

REKLAMA