Najbardziej niezdrowe jedzenie – galeria

Podpiekane, wędzone, aromatyczne mięsiwa, chleby i ziemniaczki... Niestety podczas ich obróbki cieplnej zachodzi wiele niebezpiecznych dla zdrowia procesów chemicznych, takich jak np. reakcja Maillarda. Jaka żywność zawiera najwięcej szkodliwych substancji?
/ 03.01.2012 15:15
1. Wędzonki. Wędzenie mięs, ryb oraz sera sprzyja wytwarzaniu związków rakotwórczych. Są to przede wszystkim wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), do których należy m. in. benzo[a]piren. Uszkadza on DNA oraz inicjuje powstawanie nowotworów. W 2006 UE określiła najwyższy dopuszczalny poziom zanieczyszczeń benzo[a]pierenem w środkach spożywczych. Nie może być on większy niż 5 mg w 1 kg wędzonego mięsa lub jego przetworów. Oczywiście jest to poziom określony na podstawie aktualnego stanu wiedzy. Mięso i wędliny wędzone w przydomowych wędzarniach jest szczególnie niebezpieczne, gdyż nie jest w nich badany poziom benzo[a]piranu oraz innych WWA.

Redakcja poleca

REKLAMA