Jakie są korzyści z ograniczenia sodu?

Ograniczenie spożycia sodu powoduje obniżenie ciśnienia, ale może powodować niewielki wzrost cholesterolu.
Według najnowszego badania Amerykanów ograniczenie spożycia sodu powoduje obniżenie ciśnienia krwi, ale może powodować niewielki wzrost cholesterolu - czytamy na stronie healthland.time.com w artykule "To Salt or Not to Salt? Study Questions the Benefits of Reducing Dietary Sodium".
/ 14.11.2011 15:14
Ograniczenie spożycia sodu powoduje obniżenie ciśnienia, ale może powodować niewielki wzrost cholesterolu.

Według najnowszego badania Amerykanów ograniczenie spożycia sodu powoduje obniżenie ciśnienia, ale może powodować niewielki wzrost cholesterolu, który jest odrębnym czynnikiem chorób serca. Duńscy badacze opublikowali w American Journal of Hypertension, że zmniejszenie spożycia sodu doprowadziło do spadku o 1% ciśnienia krwi u ludzi, którzy mieli prawidłowe ciśnienie, i spadek o  3,5% u osób z nadciśnieniem tętniczym. Jednak inne zmiany mogą wyrównywać te korzyści: u osób, które zmniejszyły spożycie soli zaobserwowano wzrost o 2,5% poziomu cholesterolu i o 7% stężenia triglicerydów. Podobnie jak wysokie ciśnienie krwi, podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów są czynnikami ryzyka chorób serca. Nadmierne stężenia triglicerydów może również przyczynić się do rozwoju cukrzycy.

Neil Stopniowe z  Uniwersytetu w Kopenhadze Hospital, powiedział: "Wiemy, że obniżenie ciśnienia tętniczego krwi prawdopodobnie może zwiększyć lub zmniejszyć ryzyko zgonu sercowo-naczyniowego, ale z drugiej strony wzrost cholesterolu zwiększa to ryzyko. Jest prawdopodobne, że te dwa przeciwstawne efekty równoważą się nawzajem”.

Obecne badanie nie jest pierwszym, które odpowiada na pytanie dotyczące obniżenia spożycia sodu w celu ochrony serca. W innych raportach naukowcy stwierdzili, że rezygnacja z soli nie wpływa na zmniejszenie ryzyka zgonów.

Mimo to, biorąc pod uwagę wyniki najnowszego badania,  eksperci twierdzą, że nie można spożywać tyle soli, ile się chce. W badaniach włączonych do analizy na ogół obserwuje uczestników przez krótki czas (zwykle mniej niż miesiąc), więc nie ma wystarczającego czasu  do adaptacji w diecie.

Średnio uczestniczy włączeni do badania zjedli 3358 mg sodu na dobę – tyle ile przeciętny Amerykanin spożywa – a z nadciśnieniem spożywali  2162 mg na dobę.

Urzędnicy zdrowia zalecają, aby dorośli spożywali nie więcej niż 2300 mg sodu na dobę, a osoby z grup ryzyka do 1500 mg  na dobę.

Niektóre dane sugerują, że zalecenia dotyczące zmniejszenia spożycia soli mogą nie być konieczne, szczególnie dla osób z prawidłowym ciśnieniem tętniczym. Jednak  ograniczenie spożycia sodu może mieć korzystny wpływ na ciśnienie krwi, choć niewielki, co pokazuje obecne badanie.

Zobacz też:  Jak obniżyć ciśnienie tętnicze za pomocą diety?

Źródło: healthland.time.com/esz

Redakcja poleca

REKLAMA