Według najnowszego badania Amerykanów ograniczenie spożycia sodu powoduje obniżenie ciśnienia, ale może powodować niewielki wzrost cholesterolu, który jest odrębnym czynnikiem chorób serca. Duńscy badacze opublikowali w American Journal of Hypertension, że zmniejszenie spożycia sodu doprowadziło do spadku o 1% ciśnienia krwi u ludzi, którzy mieli prawidłowe ciśnienie, i spadek o 3,5% u osób z nadciśnieniem tętniczym. Jednak inne zmiany mogą wyrównywać te korzyści: u osób, które zmniejszyły spożycie soli zaobserwowano wzrost o 2,5% poziomu cholesterolu i o 7% stężenia triglicerydów. Podobnie jak wysokie ciśnienie krwi, podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów są czynnikami ryzyka chorób serca. Nadmierne stężenia triglicerydów może również przyczynić się do rozwoju cukrzycy.
Neil Stopniowe z Uniwersytetu w Kopenhadze Hospital, powiedział: "Wiemy, że obniżenie ciśnienia tętniczego krwi prawdopodobnie może zwiększyć lub zmniejszyć ryzyko zgonu sercowo-naczyniowego, ale z drugiej strony wzrost cholesterolu zwiększa to ryzyko. Jest prawdopodobne, że te dwa przeciwstawne efekty równoważą się nawzajem”.
Obecne badanie nie jest pierwszym, które odpowiada na pytanie dotyczące obniżenia spożycia sodu w celu ochrony serca. W innych raportach naukowcy stwierdzili, że rezygnacja z soli nie wpływa na zmniejszenie ryzyka zgonów.
Mimo to, biorąc pod uwagę wyniki najnowszego badania, eksperci twierdzą, że nie można spożywać tyle soli, ile się chce. W badaniach włączonych do analizy na ogół obserwuje uczestników przez krótki czas (zwykle mniej niż miesiąc), więc nie ma wystarczającego czasu do adaptacji w diecie.
Średnio uczestniczy włączeni do badania zjedli 3358 mg sodu na dobę – tyle ile przeciętny Amerykanin spożywa – a z nadciśnieniem spożywali 2162 mg na dobę.
Urzędnicy zdrowia zalecają, aby dorośli spożywali nie więcej niż 2300 mg sodu na dobę, a osoby z grup ryzyka do 1500 mg na dobę.
Niektóre dane sugerują, że zalecenia dotyczące zmniejszenia spożycia soli mogą nie być konieczne, szczególnie dla osób z prawidłowym ciśnieniem tętniczym. Jednak ograniczenie spożycia sodu może mieć korzystny wpływ na ciśnienie krwi, choć niewielki, co pokazuje obecne badanie.
Zobacz też: Jak obniżyć ciśnienie tętnicze za pomocą diety?
Źródło: healthland.time.com/esz