1. Wpływ cukrów na pracę mózgu
Kora czołowa, obszar odpowiedzialny za myślenie, jest szczególnie wrażliwa na spadki stężenia glukozy. Obszary regulujące funkcje życiowe są odporniejsze na obniżenie poziomu cukru.
Jednym z objawów spadku poziomu cukru mogą być problemy z koncentracją. Należy jednak pamiętać, że popijanie słodkich napojów, czy podjadanie cukierków, nie wpływa pozytywnie na utrzymanie mózgu w świetnej formie. Zbyt wysoki poziom glukozy może powodować ospałość i rozleniwienie mózgu.
Badania opublikowane przez Dongsheng Cai i jego współpracowników z Uniwersytetu w Wisconsin w czasopiśmie Cell dowodzą, że mózg może reagować na nadmiar żywności, podobnie jak na czynnik chorobotwórczy powodując zaburzenia pamięci.
2. Optymalizacja pracy mózgu
Mózg potrzebuje energii i jedną z metod optymalizacji jego pracy jest częste jedzenie małych posiłków składających się z produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Indeks glikemiczny szereguje produkty zawierające cukry (węglowodanowy) ze względu na szybkość z jaką podnosi się poziom glukozy we krwi po jej zjedzeniu.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym zawierają głównie węglowodany złożone, które są trawione w przewodzie pokarmowych na pojedyncze cząsteczki glukozy. To zapobiega gwałtownym skokom stężenia cukru we krwi. Cukier powoli wchłania się do krwi, zapewniając tym samym stałą dostawę energii dla mózgu.
Polecamy: Do czego służy indeks glikemiczny?
3. ,,Dobre” tłuszcze niezbędne do prawidłowej pracy mózgu
Nie wszystkie tłuszcze są sobie równe. Najbardziej szkodliwe są tłuszcze w konfiguracji trans obecne m. in. w żywności fast-food , słodyczach i ciastach. Powodują one wzrost stężenia wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki, w tym również mózgowe. Najzdrowsze dla mózgu są tłuszcze nienasycone.
Mózg w 60 procentach składa się z tłuszczu, dlatego jest on niezbędny do prawidłowej pracy i rozwoju mózgu.
Niedobory kwasów omega-3 obserwowane są u pacjentów z depresją i innymi zaburzeniami psychicznymi, takimi jak schizofrenia.
Jednak wpływ suplementów z kwasami omega 3 i 6 na mózg zdrowych dorosłych nie jest do końca poznany i w niektórych środowiskach naukowych budzi kontrowersje, ponieważ przekraczanie zalecanej dziennej dawki suplementu może prowadzić nawet do udar mózgu.
Najlepszymi naturalnymi źródłami kwasów omega 3 i 6 są tłuste ryby morskie, oleje, nasiona i orzechy.
4. Cholesterol niezastąpiony pokarm dl mózgu
Cholesterol, z którego zbudowane są m. in. osłonki komórek mózgu niezbędne do przewodzenia impulsów nerwowych, jest niezastąpionym pokarmem dla mózgu.
Większość osób stara się ograniczyć, a nawet wyeliminować cholesterol z diety, jednak okazuje się, że dieta beztłuszczowa również nie jest dobra dla zdrowia.
Wysoki poziom cholesterolu jest przyczyną wielu schorzeń, jednak jego bardzo niskie stężenie również może być powodem wielu zaburzeń. Niedobór cholesterolu w organizmie może wiązać się z depresją, apatią, a nawet agresją i zachowaniami antyspołecznymi.
Zobacz też: Rodzaje cholesterolu