Kukurydza – kilka faktów
Kukurydza jest rodzajem rośliny z rodziny wiechlinowatych, występuje głównie w Meksyku, Gwatemali i Nikaragui. Nie znosi przymrozków, wymaga żyznych gleb i niewielkich opadów.
Kukurydza dzieli się na 5 gatunków – jednym z nich jest m.in. kukurydza zwyczajna, która jest dość popularna na całym świecie pod względem ekonomicznym.
Kukurydza jest uprawiana na wielką skalę w wielu rejonach świata. W większości przeznacza się ją do produkcji paszy dla zwierząt, ale po uprzednim ugotowaniu lub uprażeniu jest też idealna dla ludzi. Równie doskonale sprawdza się w postaci kaszy lub mąki.
Trochę historii
Historia kukurydzy sięga czasów Majów, którzy wierzyli, że pierwsi ludzie zostali ulepieni przez bogów właśnie z ciasta kukurydzianego. Kukurydza była znana również w Europie w czasach przed Kolumbem jako tzw. „tureckie zboże”. Opisywana była także w I w. jako „proso indyjskie” o właściwościach leczniczych. W Nigerii, w czasach przed Kolumbem, również ją uprawiano.
Do Polski kukurydza trafiła w XVII lub na początku XVIII w. z Rumunii i Węgier.
Kukurydza zwyczajna
Kukurydza zwyczajna jest jednym z 5 gatunków kukurydzy, również pochodzi z rodziny wiechlinowatych. Jest także rodzajem zboża. Pochodzi z Meksyku, a jej największymi producentami są: Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia.
Kukurydza zwyczajna jest roślin uprawną, która charakteryzuje się dużą wydajnością i wartością pokarmową. W krajach słabo rozwiniętych stanowi główny element pożywienia, natomiast w krajach wysoko rozwiniętych sprawdza się jako pasza dla zwierząt.
Zobacz też: Jak ugotować smaczną kukurydzę?
Zastosowanie
Kukurydza jest stosowana w lecznictwie (znamiona kukurydzy i skrobia kukurydziana).
Znamiona kukurydzy stosowane są jako lek moczopędny oraz przeciwzapalny i rozkurczowy w przypadku trudności w oddawaniu moczu. Stosowane są także przy zapaleniu miedniczek nerkowych, pęcherza moczowego oraz przy obrzękach spowodowanych niewydolnością nerek i krążenia, a także jako lek żółciopędny i pomocny w leczeniu wątroby.
Skrobia ziemniaczana natomiast służy jako środek pomocniczy w produkcji farmaceutyków.
Kukurydza, co oczywiste, ma też swoje zastosowanie w kuchni. Jej nasiona mogą być spożywane po uprzednim ugotowaniu lub po uprażeniu w formie popcornu. Jest również istotnym składnikiem w kuchni meksykańskiej. Ponadto jest wykorzystywana w produkcji mrożonek i konserw, a także płatków śniadaniowych i oleju.
Dla wędkarzy
W świecie wędkarskim specjalnie zabarwiona i aromatyzowana kukurydza (czerwona – truskawka, żółta – wanilia) stanowi główny element przy połowie niektórych ryb.
Najczęściej używa się jej do połowu ryb z rodziny karpiowatych (karp, amur, leszcz, lin).
Zależnie od pory roku i rodzaju łowiska stosuje się kukurydzę surową lub konserwowaną. Surową kukurydzę należy wymoczyć przez kilkanaście godzin, a następnie prażyć na wolnym ogniu przez 20 minut. Kukurydzą konserwową natomiast można zakładać na haczyk zaraz po wyciągnięciu z puszki.
Zobacz też: Jak grillować kukurydzę?