Kolacja na walentynki - 4 dietetyczne przepisy

Kolacja na walentynki - 4 dietetyczne przepisów fot. Fotolia
Nie tylko wykwintne, ale i zdrowe. Zobacz, jakie dania możesz przygotować dla ukochanej osoby z okazji walentynek!
Agata Bernaciak / 13.02.2015 06:06
Kolacja na walentynki - 4 dietetyczne przepisów fot. Fotolia

4 przepisy na dietetyczną kolację walentynkową dla dwojga

1. On dla niej: spaghetti z łososiem i koperkiem

Składniki:
  • 500 g razowego makaronu spaghetti
  • 300 g surowego świeżego łososia
  • 3 łyżki cebuli
  • 50 ml oliwy
  • 50 ml białego wina
  • łyżeczka kaparów
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka octu balsamicznego
  • 4 garście rukoli
  • łyżka skórki otartej z cytryny
  • starty parmezan
Sposób przygotowania: ugotuj spaghetti. W tym czasie podsmaż posiekaną w kostkę cebulę i dodaj pokrojonego łososia, by się ściął. Podlej białym winem, dodaj skórkę z cytryny, kapary, sól, pieprz i koperek. Wymieszaj 2 łyżki oliwy z łyżką octu balsamicznego i polej rukolę. Połącz spaghetti z łososiem. Podawaj z rukolą, całość posyp parmezanem.

2. Ona dla niego: laap neua

Składniki:
  • 400 g mięsa wołowego (najlepiej polędwicy) lub 2 piersi z kaczki
  • czerwona papryczka chili pokrojona w cieniutkie paseczki
  • 3 małe szalotki, pokrojone w drobną kostkę
  • 1/4 pęczka dymki (3 dymki)
  • 5 łyżek liści mięty, pociętych nożyczkami
  • 2 1/2 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 pęczka kolendry, pociętej nożyczkami
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 limonki
Sposób przygotowania: wrzuć na patelnię surowy ryż. Praż przez ok. 10 minut, aż się zezłoci. Kiedy przestygnie, zmiażdż wszystko w moździerzu na proszek. To rodzaj azjatyckiej zasmażki. Połóż piersi z kaczki (skórą do dołu) lub wołowinę na zimny wok i smaż 3 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej. Tłuszcz musi się wytopić. Mięso powinno być wysmażone z zewnątrz, ale nie w środku – kiedy ostygnie, posiekaj je jak najdrobniej. Rozgrzej wok, aż zacznie lekko dymić, wrzuć mięso i zdejmij z ognia. Dodaj zioła, sos rybny, sok z limonek, ksylitol i 2 łyżki sproszkowanego ryżu. Wymieszaj całość, dopraw, dodając więcej sosu rybnego lub soku z limonki. Podawaj z ryżem i warzywami.

Poznaj więcej dietetycznych przepisów:

3. Ona dla niego: czekoladowa tarta z bitą śmietaną

Spód:
  • 25 dag mąki kukurydzianej
  • 12,5 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag brązowego cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 75 ml śmietanki sojowej
Sposób przygotowania: połącz wszystkie suche składniki, dodaj olej i mieszaj, by mąka roztarła się z tłuszczem. Wlej mleko, rozmieszaj, dodaj śmietankę i znów rozmieszaj. Wstaw do lodówki na ok. godzinę. Podziel ciasto na 2 części, lekko rozwałkuj i włóż w silikonową tortownicę, pozostawiając około 1 cm brzegu. Nakłuj ciasto widelcem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Wyjmij i przestudź.

Krem czekoladowy:
  • 2 kostki tofu
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżek kakao
  • 35 ml wody różanej
  • 5 dag orzechów włoskich
  • szklanka wiśni odcedzonych z kompotu
Sposób przygotowania: zmiksuj tofu na idealnie gładką masę, dodaj cukier i miksuj przez chwilę. Gdy składniki się połączą, dodaj kakao, wodę różaną i znów miksuj na jednolitą masę. Posiekaj drobno orzechy i podpraż je na suchej patelni.

Bita śmietana:
  • 1/2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania: ubij schłodzone mleko z 2 łyżkami cukru. Nałóż do upieczonego i schłodzonego spodu trochę kremu czekoladowego, ułóż na nim wiśnie i podprażone orzechy, przykryj resztą kremu. Posmaruj po wierzchu bitą śmietaną i posyp wiórkami utartej gorzkiej czekolady.

4. On dla niej: grillowane papryki z kremem z topinambura

Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 25 dag korzenia topinambura
  • ok. 75 ml oliwy
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • liście jarmużu ugotowane na parze
  • kilka kaparów jabłkowych
  • zielony pieprz do dekoracji
  • sól do smaku
  • świeże zioła do dekoracji
  • olej do smarowania blachy
Sposób przygotowania: pokrój każdą paprykę na 4 części, ułóż na blasze wysmarowanej olejem i grilluj w piekarniku, aż będzie miękka a skórka trochę przypalona. Wyjmij paprykę i zamknij w plastikowym woreczku, by skórka zmiękła i dała się ściągnąć. Oczyść korzeń topinambura i gotuj na parze do miękkości (możesz w tym samym garnku ugotować też liście jarmużu, które posłużą ci jako dekoracja). Topinambur ostudź i zmiksuj z dodatkiem oliwy, soli i czarnego pieprzu na gładki krem. Ułóż na talerzu obrane ze skórki płaty papryki i posmaruj je gotowym kremem. Na wierzch układaj pokrojone wzdłuż kapary jabłkowe. Posyp przystawkę zielonym pieprzem i udekoruj ziołami. Do dekoracji ułóż też jarmuż i skrop oliwą.

Poznaj więcej dietetycznych przepisów:

na podstawie opracowania Magdaleny Łuków/Vita

Redakcja poleca

REKLAMA