Jakie robaki są na Twoim talerzu?

Możesz się zdziwić, ale wielokrotnie zjadasz z posiłkiem różne robaki i ich jaja oraz larwy. W jakim jedzeniu jest ich najwięcej? Jak ich uniknąć i czy w ogóle jest to możliwe? Przyjrzyjmy się, co "ląduje" w konserwach, na owocach i warzywach, w maśle, zbożach, grzybach czy koncentracie pomidorowym.
Jakie robaki są na Twoim talerzu?

W Tajlandii, Meksyku czy innych miejscach na świecie ludzie zjadają różne paskudne insekty – w końcu stanowią one nieocenione źródło białka. Jednak większość z nas zjada je nieświadomie. Szacuje się, że co roku w na naszych talerzach podstępem ląduje ćwierć kilo robali. Oto kilka z najbardziej obrzydliwych.

Muszki owocówki

Stanowią pokarm dla rybek akwariowych, małych pająków i gadów trzymanych w terrariach, ale dla człowieka?!? Mimo to wpychają się bezceremonialnie do puszek z sokiem z cytrusów – nawet po 10 do półlitrowej puszki! A w szklance rodzynek możesz znaleźć aż 35 jaj muszki owocówki.

Wciornastki

Te drobne skrzydlate pasożyty o 1–3 mm długości z przyjemnością zniszczą twój monitor LCD, wchodząc pod jego matrycę. Ale lubią też mieszkać w maśle, jabłkach, puszkowanych i mrożonych szparagach oraz mrożonych brokułach i brukselkach.

Mszyce

W Polsce jest kilkaset gatunków tych owadów. Te same małe, zielone lub czarne robale, które potrafią zniszczyć bukiet kwiatów, mogą też infiltrować twoje mrożone warzywa, zwłaszcza brokuły, brukselki i szpinak.

Roztocza

Te małe białe paskudztwa lubią zamieszkiwać w pszenicy i innych długo przechowywanych zbożach. Ale możesz je też nieświadomie połykać, kiedy rozkoszujesz się mrożonymi warzywami. Uwaga: mogą wywołać ten sam rodzaj reakcji alergicznej, co roztocza powszechne w domach.

Zobacz też: Robaki w żywności

Gąsienice

Włochate i brzydkie. Mają przekształcić się w piękne motyle, by ludzie mogli podziwiać, a nie jeść w mrożonym szpinaku. Jednak wraz z 50 lub więcej mszycami, roztoczami i wciornastkami w 100 g szpinaku, możesz również zjeść larwy gąsienicy i/lub ich fragmenty.

Czerwie

Jeśli kiedykolwiek jadałaś żywność z puszkach, prawdopodobnie również zjadłaś czerwie. Spotkać je można w konserwowanych pieczarkach, pomidorach, w koncentracie pomidorowym. Grzyby stanowią ich ulubiony przysmak: można się doliczyć nawet 20 czerwi na każde 100 g suszonych grzybów.

Słonecznica orężówka

Kukurydzę trudno wyhodować organicznie, bo tak dużym się cieszy zainteresowaniem szkodników. Jednak łatwo jest uniknąć jedzenia słonecznicy, która ukryła się w kolbie – trzeba po prostu wyciąć jądro kolby. Jednak kukurydza konserwowa może zawierać fragmenty larw.

Wniosek: jeśli chcesz jeść mniej robaków, jedz mniej przetworzonej żywności. Ze świeżych produktów łatwiej jest usunąć robaki podczas mycia – nawet, jeśli są niewidoczne.

Zobacz też: Zdrowe żywienie - vademecum

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)