Czekolada i kakao – źródła flawonoidów
Czekolada i kakao są źródłem flawonoidów, głównie epikatechiny, katechiny i procyjanidyny. Najwyższą ilością flawonoidów charakteryzują się czekolady o największej ilości kakao, czyli czekolady gorzkie. Dla przykładu: 40g mlecznej czekolady dostarcza 394 mg flawonoidów, gorzkiej – 951 mg, a szklanka gorącego kakao – 45 mg flawonoidów.
Jak działają polifenole?
Flawanole obecne w kakao hamują enzym konwertujący angiotensynę, którego działanie prowadzi do podwyższenia ciśnienia krwi poprzez konwersję angiotensyny I do angiotensyny II w układzie renina – angiotensyna – aldosteron. Głównym flawonolem w kakao jest epikatechina, która jest łatwo wchłaniania. Epikatechina zostaje przekształcona do stabilnych produktów, następuje spadek leukotrienów, co hamuje agregację płytek krwi i zwiększa rozszerzenie naczyń krwionośnych.
Kakao zwiększa redukcję glutationu w wątrobie, a zredukowany glutation zmniejsza stres oksydacyjny i poprawia homeostazę organizmu poprzez „zmiatanie” wolnych rodników. Stres oksydacyjny lub brak równowagi między produkcją, a eliminacją wolnych rodników jest przyczyną utleniania cholesterolu o niskiej gęstości, a następnie rozwoju miażdżycy (będącej bezpośrednim czynnikiem ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego). Wolne rodniki zmniejszają także dostępność tlenku azotu, co z kolei przyczynia się do uszkodzeń śródbłonka - dochodzi do zwężenia naczyń i wzrostu ciśnienia. W badaniach wykazano, że spożycie kakao bogatego w związki flawonowe zmniejsza utlenianie cholesterolu LDL.
Zobacz też: Tabela kalorii – słodycze
Jedz 2 kostki czekolady – ale jakiej?
Umiarkowane spożywanie kakao czy czekolady może wzbogacać naszą dietę w cenne składniki odżywcze wspomagające prewencje nadciśnienia tętniczego. Należy jednak pamiętać, że oba te produkty są kaloryczne ze względu na zawartość tłuszczu i cukru. Przetwarzanie ziaren kakaowca w trakcie produkcji czekolady może mieć wpływ na zawartość flawonoidów w czekoladzie. W związku z tym nie powinniśmy wybierać czekolad ani kakao o zawartości czystego kakao poniżej 40%, a najlepiej jest wybierać te z zawartością 80-90% kakao. Według naukowców wystarczy spożywać około 2 kostki gorzkiej czekolady dziennie (ok. 7g) aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo naczyniowego.
Kawa – czynnik podwyższający ciśnienie
Kawa natomiast jest głównym czynnikiem podwyższającym ciśnienie, zwiększającym poziom adrenaliny. Oprócz tego kawa hamuje fosfodiesterazę i stymuluje wzrost ciśnienia krwi. Maksymalne ciśnienie tętnicze obserwuje się po ok. 1,5-3 godzinach po wypiciu kawy. Wzrostowi ciśnienia towarzyszy uruchomienie odruchów z baroreceptorów, co powoduje zwolnienie czynności serca. Po około 3 dniach regularnego picia kawy w umiarkowanych ilościach (2 – 3 filiżanki na dobę) organizm przyzwyczaja się i nie obserwuje się takiego działania.
Wrażliwość na presyjne działanie kawy rośnie z wiekiem, co oznacza, że na gwałtowny skok ciśnienia po wypiciu kawy najbardziej narażone są osoby starsze z nadciśnieniem, które piją kawę okazjonalnie.
Zobacz tez: Kawa – wróg czy przyjaciel człowieka?