Krótka historia kawy
Kawa jest znana ludzkości od tysięcy lat. Jednak jej picie zostało rozpowszechnione przez Arabów dopiero w XI wieku. Przez chrześcijan uważana była za napój diabła. Dopiero gdy Papież Klemens VIII docenił jej smak, kawa zaczęła być popularna również wśród chrześcijan.
Jak kawa wpływa na zdrowie?
Kawa - działanie pobudzające
Zawarta w niej kofeina przyspiesza akcje serca i na krótko podnosi ciśnienie krwi. Dzięki rozszerzeniu naczyń krwionośnych oskrzeli organizm jest lepiej dotleniony. Kofeina w mózgu blokuje receptory przekazujące informacje o potrzebie snu i dzięki poprawie krążenia w mózgu, zwiększa zdolność koncentracji.
Zobacz też: Co jeść by pracować i uczyć się efektywnie
Kawa a rak wątroby
Picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątroby. Wpływa na to zawarty w kawie kwas chlorogenowy. Kofeina chroni dodatkowo miąższ wątroby przed uszkodzeniem.
Kawa a marskość wątroby
Badania przeprowadzone na ponad 120 000 pacjentów dowodzą, że jedna filiżanka kawy dziennie zmniejsza o 20% ryzyko wystąpienia marskości alkoholowej.
Kawa a kamica żółciowa
Picie kawy zmniejsza częstość występowania kamicy żółciowej u mężczyzn nawet o 45%. Jednakże, aby osiągnąć tak silne działanie protekcyjne należy wypijać co najmniej 4 filiżanki kawy dziennie. Taka ilość może działać niekorzystnie na inne narządy.
Kawa a choroby układu nerwowego
Istnieją doniesienia, że kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i Parkinsona.
Zobacz też: Jak poradzić sobie z bólem głowy po kawie
Kawa a cukrzyca typu II
Podobnie jak w przypadku raka wątroby protekcyjny wpływ na organizm wywiera kwas chlorogenowy. Według badań naukowych kawa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę nawet o 50%.
Pamiętajmy jednak, że zbyt duże dawki kawy mogą wykazywać działanie negatywne.