Zdrowotne właściwości kawy

Zdrowotne właściwości kawy

Smak i pobudzające właściwości kawy docenia większość ludzi na świecie. Jednak jej zdrowotne działanie jest powodem wielu sporów, czyniąc tym samym kawę napojem dość kontrowersyjnym.
/ 13.12.2010 13:05
Zdrowotne właściwości kawy

Krótka historia kawy

Kawa jest znana ludzkości od tysięcy lat. Jednak jej picie zostało rozpowszechnione przez Arabów dopiero w XI wieku. Przez chrześcijan uważana była za napój diabła. Dopiero gdy Papież Klemens VIII docenił jej smak, kawa zaczęła być popularna również wśród chrześcijan.

Jak kawa wpływa na zdrowie?

Kawa - działanie pobudzające

Zawarta w niej kofeina przyspiesza akcje serca i na krótko podnosi ciśnienie krwi. Dzięki rozszerzeniu naczyń krwionośnych oskrzeli organizm jest lepiej dotleniony. Kofeina w mózgu blokuje receptory przekazujące informacje o potrzebie snu i dzięki poprawie krążenia w mózgu, zwiększa zdolność koncentracji.

Zobacz też: Co jeść by pracować i uczyć się efektywnie

Kawa a rak wątroby

Picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątroby. Wpływa na to zawarty w kawie kwas chlorogenowy. Kofeina chroni dodatkowo miąższ wątroby przed uszkodzeniem.

Kawa a marskość wątroby

Badania przeprowadzone na ponad 120 000 pacjentów dowodzą, że jedna filiżanka kawy dziennie zmniejsza o 20% ryzyko wystąpienia marskości alkoholowej.

Kawa a kamica żółciowa

Picie kawy zmniejsza częstość występowania kamicy żółciowej u mężczyzn nawet o 45%. Jednakże, aby osiągnąć tak silne działanie protekcyjne należy wypijać co najmniej 4 filiżanki kawy dziennie. Taka ilość może działać niekorzystnie na inne narządy.

 Kawa a choroby układu nerwowego

Istnieją doniesienia, że kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i Parkinsona.

Zobacz też: Jak poradzić sobie z bólem głowy po kawie

Kawa a cukrzyca typu II

Podobnie jak w przypadku raka wątroby protekcyjny wpływ na organizm wywiera kwas chlorogenowy. Według badań naukowych kawa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę nawet o 50%.

Pamiętajmy jednak, że zbyt duże dawki kawy mogą wykazywać działanie negatywne.