Jaką dietę stosować przy nadciśnieniu?

dieta przy nadciśnieniu fot. Fotolia
Nadciśnienie sprzyja rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak udar mózgu czy inne choroby serca, warto więc okresowo wykonywać pomiary ciśnienia krwi. Często zdarza się, że nieprawidłowe wartości ciśnienia zostają wykryte dopiero podczas badań rutynowych. Jaka dieta jest dobra przy nadciśnieniu?
/ 14.02.2012 09:56
dieta przy nadciśnieniu fot. Fotolia

Ciśnienie powyżej normy

Optymalne ciśnienie krwi powinno wynosić 120/80 mm/Hg. Gdy jest wyższe, mówimy o nadciśnieniu tętniczym. Charakteryzuje się ono bólami głowy, zwłaszcza rano w okolicy potylicy, zawrotami głowy, bezsennością, trudnościami z oddychaniem, przyspieszoną pracą serca, nadpobudliwością, krwotokami z nosa, zaczerwienioną twarzą czy klatką piersiową. Nadciśnienie tętnicze w większości przypadków jest samoistne, a jego przyczyna nie jest znana. Pojawia się także wraz z wiekiem lub może być skutkiem innych chorób m. in. miażdżycy, chorób nerek czy zaburzeń hormonalnych.

Jaką dietę warto stosować?

Przede wszystkim powinniśmy unikać produktów zawierających dużą ilość soli: wędlin, wędzonego mięsa i ryb, konserw. Zdecydowanie ograniczmy stosowanie soli w kuchni. Zamiast niej możemy wybrać szereg innych, aromatycznych, łagodnych przypraw, które urozmaicą nasze dania m.in. czosnek, który obniża ciśnienie krwi, zieloną pietruszkę, koperek, majeranek.

Spożywajmy dużo warzyw i owoców. Szczególnie cenne są te, które zawierają potas oraz magnez, mające właściwości obniżające ciśnienie krwi. Z warzyw są to: czosnek, nać pietruszki, pomidory, ziemniaki, a z owoców: banany, czarne porzeczki.

Polecamy: Oliwa z oliwek w walce z nadciśnieniem

Zakupy i gotowanie

Zwracajmy uwagę na etykiety w sklepach, informujące o zawartości soli i sodu w produkcie. W przypadku nadwagi koniecznie zredukujmy masę ciała, ponieważ otyłość wpływa na podwyższone ciśnienie krwi. W tym przypadku tłuszcze w diecie należy zdecydowanie ograniczyć do 25% na rzecz węglowodanów złożonych.

Zaleca się pieczywo z grubego przemiału, gruboziarniste kasze, brązowy ryż, otręby pszenne. Są cennym źródłem witamin z grupy B oraz potasu i magnezu.

Jaką obróbkę technologiczną pokarmów powinniśmy wybierać? Gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w folii. Zrezygnujmy ze smażenia na tłuszczu.

Co trzeba ograniczyć?

Należy pamiętać, że dieta obfitująca w białko zwiększa ciśnienie. Zrezygnujmy z napojów, które podnoszą ciśnienie: kawy, mocnej herbaty, alkoholu. Do picia wybierajmy wodę mineralną niegazowaną. Ważne, by nie powodować wzdęć, ograniczmy więc także produkty wzdymające: kapustę, groch, cebulę.

Zobacz też: Nadciśnienie tętnicze – lecz je dietą DASH

Nie powinniśmy też zapomnieć o zaprzestaniu palenia papierosów, unikania stresów i umiarkowanej aktywności fizycznej. Uprawianie sportu pomaga zredukować nie tylko ciśnienie krwi, ale także wpływa na nie pośrednio redukując masę ciała.

Redakcja poleca

REKLAMA