Jaka dieta dla zdrowego serca?

Łosoś zawiera dużo kwasów omega-3. Możesz jeść wędzonego łososia lub pieczonego. Unikaj jednak smażenia tej ryby, ponieważ będzia zbyt tłusta.
Czynniki dietetyczne mogą mieć ogromny wpływ na stan naszego serca i naczyń krwionośnych. Czy wiesz, co powinno znaleźć się w Twojej diecie, a z czego musisz zrezygnować?
/ 22.12.2010 09:35
Łosoś zawiera dużo kwasów omega-3. Możesz jeść wędzonego łososia lub pieczonego. Unikaj jednak smażenia tej ryby, ponieważ będzia zbyt tłusta.

Towarzystwa kardiologiczne w Polsce i na Świecie podkreślają konieczność zmiany nawyków żywieniowych społeczeństw, jako jeden z najważniejszych elementów profilaktyki chorób układu krążenia. Naukowcy stworzyli cały szereg opracowań opisujących co i w jakich ilościach powinniśmy jeść, aby przez długie lata cieszyć się zdrowym sercem.

Tłuszcze – czego unikać?

Szczególnie szkodliwe dla naszego układu krążenia są nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Ich źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Zaleca się, aby tłuszcze w diecie dostarczały ok. 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego, a spożycie cholesterolu nie przekraczało 300 mg.

Tłuszcze zwierzęce powinny być zastępowane tymi pochodzenia roślinnego – olejami, oliwą z oliwek. Również wybierając mleko i jego przetwory powinniśmy zwracać uwagę na zawartość w nich tłuszczu.

Zdrowe ryby

Korzystne jest spożywanie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu – zwłaszcza tłustych ryb morskich, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Znajdują się one także w olejach roślinnych – m.in. lnianym, sojowym czy rzepakowym.

Kwasy omega-3 redukują ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Sól i cukier – „biała śmierć”?

Bardzo ważne jest unikanie spożywania cukrów prostych, które znajdują się nie tylko w słodyczach, ale także w słodzonych kolorowych napojach (zarówno tych gazowanych, jak i sokach „z kartonika”) czy w białym pieczywie. Są one źródłem pustych kalorii, które sprzyjają rozwojowi otyłości, a jak wiadomo utrzymanie prawidłowej masy ciała jest jednym z podstawowych elementów profilaktyki chorób układu krążenia.

Sprawdź: Jak ruch wpływa na Twój organizm?

Węglowodany, czyli cukry, są niezbędnym elementem naszej diety – należy je spożywać, wybierając jednak te najbardziej wartościowe. Należą do nich bogate w błonnik, witaminy i mikroelementy – pełnoziarniste pieczywo, otręby, makarony z pełnego ziarna, gruboziarniste kasze oraz brązowy ryż, a także warzywa i owoce.

Zalecenia dotyczące ograniczenia spożycia soli w diecie również nie są bezpodstawne. Zaobserwowano, że postępowanie takie może zapobiec rozwojowi nadciśnienia tętniczego, a u osób chorujących na tą chorobę, pomóc w normalizacji ciśnienia.

Warzywa i owoce – jedz ich jak najwięcej

Warzywa i owoce nie tylko dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, ale zawierają także błonnik oraz antyoksydanty, które pomagają organizmowi walczyć z wolnymi rodnikami. Za szczególnie wartościowe uważane są warzywa i owoce o intensywnej barwie – szpinak, marchewka, brzoskwinie, jagody itp.

Polecamy: Podwyższony cholesterol

Powinno się je spożywać w postaci jak najmniej przetworzonej – najlepiej na surowo i, zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, 5 razy dziennie. Przy przyrządzaniu potraw z warzyw i owoców należy unikać dodawania do nich soli oraz cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA