Co warto jeść jesienią?

Zdrowe menu na jesień.
Jesień to czas kolorowych warzyw i owoców – prawdziwych skarbów natury, które warto włączyć do codziennej diety. Jak przygotowywać potrawy jesienią i po które produkty szczególnie warto sięgać o tej porze roku?
Zdrowe menu na jesień.

Kolorowe, czyli zdrowe

Polska jesień jest wyjątkowo atrakcyjna dla smakoszy sezonowych produktów. To pora na gruszki, jabłka, śliwki, jeżyny, dynię, cukinię i całą masę innych owoców i warzyw. Włączone do codziennego jadłospisu dostarczają niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Ich piękne kolory, nabyte podczas powolnego dojrzewania w letnich promieniach słońca, świadczą o zawartości cennych przeciwutleniaczy.

„Jesienią szeroki wybór różnobarwnych skarbów natury ułatwia sporządzanie pełnowartościowych posiłków” zauważa Maria Jakubowska, specjalista ds. żywienia z Fundacji BOŚ. Kolorowy talerz z pewnością zachęci do jedzenia dorosłych i dzieci, a dawka witamin pomoże zawczasu przygotować się do obrony przed falą późnojesiennych infekcji.

„O tej porze roku, dla wzmocnienia odporności, warto przyprawiać potrawy dodatkiem świeżego czosnkupodpowiada Maria Jakubowska.

Jesienne menu

Z dobrodziejstwa natury jesienią najlepiej korzystać pełnymi garściami, o każdej porze dnia.

Świeże owoce warto dodać do podawanej na śniadanie zupy mlecznej. Jesienne warzywa urozmaicą obiadowe menu, a dzięki niskiej kaloryczności nadadzą się także dla osób stosujących odchudzające diety.

„By jarzyny nie traciły cennych składników, najlepiej ugotować je na parze – podpowiada Maria Jakubowska. – Takie przygotowanie posiłku nie zajmuje dużo czasu”.

Jako danie główne lub dodatek do obiadu doskonale sprawdza się także warzywne leczo.

Na kolację możemy podać faszerowaną cukinię albo pieczone jabłka, ale jesienią nie wolno też zapominać o jedzeniu surowych warzyw i owoców. Właśnie o tej porze roku ich wartość odżywcza jest największa.

Zobacz też: Wiśnie i czereśnie - dlaczego są zdrowe?

Skarby w słoikach

Jesienią przygotowujemy także liczne przetwory. Decydujemy, co znajdzie się na półkach naszej zimowej spiżarni: kompoty owocowe, kiszonki, marynowane grzyby… Przykłady można mnożyć w nieskończoność.

Zimą, kiedy mamy utrudniony dostęp do świeżych owoców i warzyw, z pewnością z chęcią sięgniemy po zamknięte w słoikach smaki lata i jesieni. „Popularne w Polsce kiszone i marynowane warzywa, takie jak ogórki czy patisony, są bogate w witaminę C i posiadają właściwości antyseptyczne – zauważa Maria Jakubowska.  - Dla naszego zdrowia korzystne są także owoce suszone, których spożywanie reguluje pracę przewodu pokarmowego”.

Polecamy zatem,  by korzystając z dobrodziejstw jesieni, zawczasu przygotować swój organizm i swoją spiżarnię na nadchodzącą nieubłaganie zimę.

Zobacz też: Najdziwniejsze diety świata

Redakcja poleca

REKLAMA