Kocham jeść! Właściwe jedzenie stanowi podstawę szczęśliwego życia!
By móc cieszyć się zdrowiem i dobrą kondycją, niezbędne jest prawidłowe działanie układu pokarmowego. Wymaga on współpracy wielu narządów wewnętrznych. Niestety coraz więcej osób cierpi z powodu problemów trawiennych co zazwyczaj jest spowodowane niewłaściwym żywieniem. Jadłospis pełen Fast- fudów, produktów mocno przetworzonych, napojów alkoholowych, słodkich przekąsek i napojów gazowanych, słonych przekąsek, niewielkich ilości warzyw i owoców sprawia, że boli brzuch, ‘ skręca jelita’, wzdyma, powoduje ciągłe uczucie pełności w żołądku, nudności, wymioty, nieświeży oddech, zgagę, odbijanie kwasem; przyczynia się do złego funkcjonowania całego organizmu i rozwoju poważniejszych schorzeń. Chcąc poczuć się lepiej każdego roku wydaje miliony złotych na to, by je skutecznie rozwiązać, zapominając o podstawowej zmianie jaką powinno zdrowe odżywianie!
Polecamy: Przemiana materii a herbatki odchudzające
I tak posiłki: powinny być pozbawione chemii spożywczej (należy z jadłospisu wszelakie gotowe produkty, kostki rosołowe i inne proszkowane zupki i dodatki przyprawowe wzbogacane glutaminianem sodu; białą mąkę i jej wyroby zastąpić wyrobami z maki razowej; spożywać min raz dziennie ciepły posiłek, ograniczyć spożycie mięsa a zwiększyć ilość produktów mlecznych fermentowanych (kefit, maślanka, zsiadłe mleko); tzw tłuszcze dodane jeść wyłącznie w postaci naturalnej ( masło, oleje tłoczone na zimno); ‘ należy polubić warzywa, które powinny stanowić istotny składnik naszej diety (min 600 g jednak w przypadku dolegliwości trawiennych unikać spożywania ich na surowo- najlepiej je zblanszować (poddać krótkiej obróbce termicznej, która zniszczy zawartą w nich celulozę; jeśli to możliwe to wyeliminować lub ograniczyć spożycie leków farmakologicznych; wypijać dużo wody niegazowanej a dla urozmaicenia walorów smakowych i poprawy trawienia stosować rozmaite naturalne zioła i przyprawy.
Rośliny lecznicze dzięki zawartości łatwo przyswajalnych witamin, soli mineralnych, rozpuszczalnej krzemionki oddziałują na nasz organizm niezwykle szeroko. Poprawiają przemianę materii, ułatwiają usuwanie szkód wyrządzonych przez choroby, odbudowują prawidłową strukturę tkanki łącznej, która stanowi szkielet dla wszystkich pozostałych narządów i tkanek naszego organizmu. Są, więc materiałem budulcowym, bez którego nie jest możliwe leczenie zmian chorobowych.
Związki hamujące rozwój bakterii chorobotwórczych i grzybów w nich zawarte nie niszczą zamieszkujących nasz organizm pożytecznych drobnoustrojów. Nie naruszając prawidłowego ekosystemu mikroflory jelitowej i przywracając w nim zaburzoną równowagę, gdyż ułatwiają namnażanie się symbiotycznych bakterii.
Zioła:
mięta pieprzowa – stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i żółci, poprawia też ruchy jelit, działa wiatropędnie
ziele dziurawca – wspomaga tworzenie się żółci, a także jej uwalnianie
melisa – zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, „uspokaja” jelita
mniszek lekarski – wspomaga pracę wątroby i detoksykację organizmu
wodny wyciąg z aloesu – zwiększa wytwarzanie żółci, ale działa silnie przeczyszczająco
werbena lekarska – ma m.in. działanie żółciopędne
rumianek – pobudza wydzielanie żółci oraz zapobiega nadmiernym procesom fermentacyjnym w jelitach
chmiel – zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, a także pobudza apetyt
Zobacz także: Trawienie i przyswajanie pokarmów
Przyprawy:
pieprz czarny – stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, redukuje wzdęcia i poprawia apetyt
chili – dzięki kapsaicynie stymuluje wydzielanie śliny, soków żołądkowych, a także przyspiesza przemianę materii
cynamon – wspomaga wydzielanie soków żołądkowych, reguluje też gospodarkę węglowodanową
imbir – stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i żółci, przyspiesza detoksykację organizmu
anyż – zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, zmniejsza niestrawność i wzdęcia
bazylia – rozluźnia jelita i sprzyja większemu wytwarzaniu soków żołądkowych
cząber – łagodzi problemy jelitowe, a także wzmaga wydzielanie w żołądku, ma też właściwości przeciwrobacze
tymianek – stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i łagodzi spastyczność układu pokarmowego
oregano – łagodzi wzdęcia
estragon – ma działanie żółciopędne, usprawnia wydzielanie w żołądku
kminek – zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, łagodzi skurcze w obrębie jelit
kmin rzymski – pobudza wydzielanie w żołądku
kolendra / pietruszka – pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego
koper włoski / koperek – stymuluje wydzielanie w żołądku i pęcherzyku żółciowym, łagodzi też wzdęcia
Ocet jabłkowy: zawiera składniki mineralne i pektyny; przyspieszając i pobudzając wydzielanie soku żołądkowego i żółci; można go używać jako przyprawy do sałatek.
Gorzka czarna herbata: zwykła herbata także ma właściwości pobudzające i to nie tylko na układ pokarmowy; zawarta w niej teina, stymuluje wydzielanie soku żołądkowego.
Pomocne jest również stosowanie probiotyków: np.: Lakcid, Lacidofil, Trilac, Beneflorę,. podczas epizodów biegunkowych trzeba zastosować drugi probiotyk – Enterol.
Zobacz także: Dlaczego przestałam chudnąć?