Jesteś rodzicem niejadka?
Mały niejadek w domu to nie lada wyzwanie dla każdej mamy. Dwoisz się i troisz, aby dostarczyć mu składników odżywczych oraz energii, by mogło zdrowo rosnąć i prawidłowo się rozwijać.
Jeśli twoje dziecko robi wszystko, aby wymigać się od posiłku, a w swoim jadłospisie najchętniej warzywa zamieniłoby na słodycze, to ten tekst jest dla ciebie. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na zdrowe i atrakcyjne posiłki dla dzieci oraz wskazówki, jak w banalny sposób zmodyfikować zwyczajny obiad w danie, które twoja pociecha zje z uśmiechem.
Proste modyfikacje
Dzieci są wzrokowcami – wykorzystanie tej prostej zasady może czynić cuda.
Wystarczy, że zamiast tradycyjnie podanych gotowanych warzyw podasz je w innej formie – np. powycinasz z nich wzorki foremką do ciastek. Gotowana marchewka, burak, ziemniak czy surowa rzodkiewka doskonale się do tego sprawdzą. To samo możesz zrobić z pieczywem – w zwykłej kromce chleba wytnij gwiazdkę lub serduszko, posmaruj masłem orzechowym i podaj z plasterkiem banana lub innego owocu. Inny łatwy sposób na małego niejadka to zamienienie mielonego kotleta lub naleśnika w żaglówkę. Wystarczy wbić w niego wykałaczkę, a na nią „zygzakiem” nabić plasterek żółtego sera lub szynki. Jeśli twoje dziecko nie wyobraża sobie dnia bez słodyczy i innych niezdrowych przekąsek, zamiast chipsów podaj mu suszone plasterki jabłka, a ciastka i cukierki zamień na domowe ciasteczka musli lub kruche ciastka w kształcie guzików.
Zobacz też: Jak odżywiać się zimą?
„Przemycamy” witaminy
Z różnych przyczyn dzieci nie lubią jeść warzyw. Jeżeli dziecko od najmłodszych lat ma w swoim menu jedzenie typu fast-food, które odznacza się bardzo intensywnym smakiem, to wówczas warzywa stają się dla niego mdłe i bez smaku. Ale i na to również jest rada!
Oprócz wspomnianego już naleśnikowego tortu oraz szaszłyków, dobrym sposobem na atrakcyjne podanie warzyw są wszelkiego rodzaju pierożki: drożdżowe, klasyczne czy z ciasta francuskiego. Można w nich „ukryć” np. szpinak, soczewicę, ale też owoce takie jak jagody czy truskawki. Innym pomysłem na wykorzystanie naleśników mogą być tzw. czekadełka. Zrobisz je smarując naleśnik białym serkiem kanapkowym, mielonym twarogiem lub pastą jajeczną i dodając do tego dowolnie wybrany składnik, np. wędzonego łososia lub kawałki warzyw. Zrolowany naleśnik pokrój na małe kawałki i nabijaj na wykałaczkę. Będą zarówno ciekawym posiłkiem dla twojej pociechy, jak i oryginalną przekąską na każdej imprezie. Równie ciekawą propozycją mogą być potrawy z ryżu, np.: kolorowe babeczki, które przygotujesz z ugotowanego ryżu i różnych dodatków. Wystarczy, że ugotowany ryż podzielisz na porcje, a do każdej z nich dodasz inny składnik. Aby uzyskać zieloną barwę dodaj do jednej porcji szpinak, czerwoną - koncentrat pomidorowy, białą – serek homogenizowany i odrobinę czosnku, a żółtą – curry lub kurkumę. Gotowym farszem napełniaj foremki do babeczek posmarowane masłem, lekko ugniatając zawartość, a następnie podgrzej w piekarniku. Jako apetyczny deser o wspaniałym zapachu podaj maluchowi ryżową szarlotkę. Przygotujesz ją z ugotowanego ryżu, duszonego jabłuszka oraz cynamonu. Przed podaniem polej jogurtem naturalnym. Taki deser twoje dziecko na pewno zje ze smakiem!
Zobacz też: Ile tłuszczów w jedzeniu potrzebują dzieci?
Jedzenie to fajna zabawa!
Pokaż dziecku, że jedzenie nie musi kojarzyć się z przymusem. Jeśli maluch jest już wystarczająco duży, pozwól mu uczestniczyć w przygotowywaniu posiłku.
Zrób naleśnikowy torcik przekładany farszem warzywnym lub mięsno-warzywnym (w ten sposób możesz „przemycić” nielubiany przez dzieci szpinak!), a twoje dziecko niech udekoruje wierzch „tortu” jak tylko chce – warzywami lub keczupem. Tak samo możecie przygotować warzywno-drobiowe szaszłyki lub domową pizzę. Niech dziecko samo układa na niej składniki – oprócz super zabawy, będzie dumne, że zrobiło coś samodzielnie.
Pamiętaj, że pizza wcale nie musi być niezdrowa! Zależy jakie składniki na niej położysz – unikaj salami, kiełbas, bekonu, a zamiast nich wybierz: pieczarki, chudą szynkę, brokuły, pomidory. Zrezygnuj też z dużej ilości sera – to on w dużej mierze odpowiada za kaloryczność tego dania.
Kształtowanie dobrych nawyków
Naucz pociechę, że gotowanie i jedzenie może być zabawą i przyjemnością. Tymi prostymi sposobami nie tylko „przemycisz” dziecku witaminy i składniki mineralne, ale też zaszczepisz w nim zdrowe podejście do żywności. Każdy z nas zna powiedzenie: „czym skorupka za młodu nasiąknie…” – od ciebie bowiem zależą żywieniowe wybory twojego dziecka w przyszłości.
Zobacz też: Nadwaga u dzieci – pulchne pociechy czy otyli pacjenci?