Jak jeść, by nie chorować?

Światowa Organizacja Zdrowia donosi, że aż w 50. procentach za poprawę zdrowia odpowiada zdrowa dieta, a tylko w 10. leczenie farmakologiczne
Jedzenie może wpływać na organizm korzystnie, ale może też przyczyniać się do powstawania i rozwoju wielu chorób. Czy wiesz, jakie produkty mogą zagrażać twojemu zdrowiu? Co jeść, by nie chorować?
/ 10.02.2011 11:27
Światowa Organizacja Zdrowia donosi, że aż w 50. procentach za poprawę zdrowia odpowiada zdrowa dieta, a tylko w 10. leczenie farmakologiczne

Światowa Organizacja Zdrowia donosi, że aż w 50. procentach za poprawę zdrowia odpowiada zdrowa dieta, a tylko w 10. leczenie farmakologiczne. Jedzenie może wywoływać również alergie. Istnieje grupa produktów, których szczególnie powinniśmy unikać.

Tego unikaj

W grupie produktów, których należy unikać, czołowe miejsca zajmują mleko krowie i jego przetwory, drożdże i pszenica. Czy wiesz dlaczego?

Mleko krowie jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt i małych dzieci. U cieląt wywołuje szybki wzrost i przybieranie na wadze. Podobnie może działać na dzieci, ale nie gwarantuje prawidłowego rozwoju. Ten rodzaj mleka może wywołać silne alergie, ponieważ zawiera aż trzykrotnie więcej kazeiny niż mleko matki. Jest to rodzaj agresywnego białka, które jest niezbędne do szybkiego pojawiania się rogów, mięśni.

Jak jeść?

Duża ilość w diecie produktów bogatych w białko może wywołać nadtrawienie i zakwasza treść żołądka. Konsekwencją tego może być zapalenie śluzówki. Wówczas pojawia się na niej bakteria Helicobacter pylori, która powoduje bóle brzucha, wzdęcia, nieprzyjemny zapach z ust, biegunki, owrzodzenie oraz złe samopoczucie. Jeżeli choroba ta wystąpi u osoby cierpiącej na alergie, to konsekwencje będą znacznie poważniejsze. Może bowiem dojść do zapalenia nerek, pokrzywki, zapalenia oskrzeli, śluzówki żołądka, płuc i gardła. Nie leczona infekcja może doprowadzić nawet do refluksu żołądkowo-przełykowego.

Sprawdź: Alergiczne zapalenie spojówek - jak sobie z nim radzić?

Dalekosiężnym skutkiem nadmiaru białka w diecie może być również zaburzone wchłanianie aminokwasów. Do krwi dostają się wówczas znacznie większe ich cząsteczki. Nieprawidłowość ta może spowodować wystąpienie alergii u osób obciążonych skłonnością do tej choroby.

W trosce o jelita

Zdrowa dieta ma nieodzowny wpływ na proces trawienia pokarmu. Może być on zaburzony jeżeli w spożywanych posiłkach znajduje się np. za mało błonnika, który stymuluje wydalanie resztek pokarmu.

Odpowiednio zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna sprawiają, że w jelicie grubym proces formowania kału i jego wędrówka trwa do 12. godzin. W przypadku niezdrowego stylu życia czas ten wydłuża się do kilkudziesięciu godzin, a nawet kilku tygodni. Wpływ na to ma nadmierne spożycie mięsa, serów, mleka i jogurtów, czyli produktów, które są ubogie w błonnik.

Sprawdź: Dlaczego odpowiednia dieta jest ważna?

Zbyt długie zaleganie pokarmu w jelicie grubym skutkuje jego gniciem. Wówczas wydzielane są niebezpieczne substancje, czyli kadaweryny, które mogą uszkadzać nawet układ krążenia.
Jedynym skutecznym sposobem na prawidłowe trawienie pokarmu jest połączenie zdrowej diety i regularnej aktywności fizycznej.

Źródło: „Alergie” Dr Danuty Myłek, wyd. WAB, Warszawa 2010, wydanie II

Redakcja poleca

REKLAMA